iTromsø mener

Når Fanden leser Koranen

Man finner det man vil, hvis man bare leter lenge nok.

Rita Karlsen er daglig leder av islamkritiske Human Rights Service.   Foto: Privat

leder

I min leder på lørdag, omtalte jeg Human Rights Service, hvor jeg kritiserte hva de drev med, og trakk historiske linjer til hvor man ellers har opplevd slikt tankegods. Rita Karlsen - leder i HRS - har skrevet et tilsvar som ble publisert på nett i går, hvor de mener seg usaklig framstilt. Jeg skal prøve å redegjøre for hvorfor jeg mener at HRS ikke bør unnslippe kritikken helt.

Human Rights Service sier at de driver en ”politisk tenketank”. ”Tenketanken” går imidlertid ut på å samle alt som finnes av grove overtramp gjort av muslimer i Skandinavia. Og visst finnes det idioter også blant muslimene, som i alle andre grupperinger. Det er bare det at hvis konklusjonen er gitt på forhånd, er det ikke lenger noen ”politisk tenketank” – da er det ren anti-muslimsk propaganda.

LES OGSÅ: ABBs arv?

Hadde noen brukt tilsvarende tid - 14 år - på å samle alt det drøyeste nordlendingene foretok seg, ville man utvilsomt fått tegnet et bilde av at nordlendinger var noen forferdelige skapninger. Det spiller ingen rolle om alle episodene man brukte for å dokumentere det faktisk hadde inntruffet - et slikt bilde av nordlendinger hadde ikke vært korrekt i forhold til hvordan vi i bunn og grunn var.

Jeg kjenner flere muslimer, og samtlige er milevis unna det bildet Human Rights Service presenterer. Skal man ikke da ha lov til å stille spørsmål ved om det HRS driver med er tendensiøst? Jeg mener det. Oppfordrer alle til å lese Julia Caesar-artikkelen ”Kulturrelativismen er døden for etisk tenkning” på HRS-siden Rights.no, så kan man gjøre seg opp en mening selv om hvorvidt dette er propaganda.

I min oppfatning, kvalifiserer ikke HRS til å få statsstøtte, men jeg synes fortsatt de skal få delta i debatten. Knebling av politiske motstandere har jeg aldri vært tilhenger av. Men jeg mener også at de fortjener å få sitt pass påskrevet med tanke på hva de faktisk hevder. At det kan være på sin plass å minne om hvem HRS ellers har overlappende synspunkter med, synes jeg også, selv om disse er i miljøer de ikke ønsker å assosiere seg med.

Jeg mener også at det kan trekkes historiske paralleller mellom det HRS driver med og hvordan det i førkrigsårene ble drevet propaganda mot jødene, selv om skyteskiven til HRS er muslimer. Og med det mener jeg på ingen måte å si at HRS er landssvikere, nazister, bør skytes eller noe i den retning. En slik tolkning får stå for deres egen regning.

Når Fanden leser bibelen, finner han det han leter etter. Det samme gjelder tydeligvis om han leser Koranen.