Pelsdyr i bur

Pelsdyrnæringen har blitt gitt mange nok sjanser, nå er det på tide de pakker sammen.

Illustrasjonsfoto  Foto: Nettverk for dyrs frihet

leder

Pelsdyrnæringen er i dyp trøbbel. Ikke bare dyrevernerne, men også menigmann og politikere er i ferd med å snu ryggen til pelsdyrnæringen.

Etter at dyrevernere for n"te gang har avslørt at dyr i bur ikke får den behandlingen de har krav på, er næringen i ferd med å miste all troverdighet.

Les flere ledere her.

Fjernsynsbilder som forteller om minker med store, blødende sår er direkte hjerteskjærende å få inn i stua. Pelsdyrnæringen får heller ikke noen større forståelse etter at det ble avslørt at næringens leder er en av dem som har dyr i bur med store skader.

Arbeiderpartiet har kommet på banen den siste uka og meddelt at tålmodigheten i forhold til pelsdyrnæringen er i ferd med å ta slutt.

Nå har også SV gjort det klart at partiet mener pelsdyrnæringen bør legges ned med øyeblikkelig virkning.

Imens sitter landbruksminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet og mister mer og mer troverdighet for hver dag som går i forhold til problemene i pelsdyrnæringen. Han truer som vanlig med Mattilsynet og flere uanmeldte kontroller.

Det har han gjort hver gang problematikken har vært synliggjort i det offentlige rom. Hver gang avsløres det at antall uanmeldte kontroller ikke er på vesentlig høyere nivå enn tidligere.

Det tyder på en minister som truer med sanksjoner, men som ikke evner å gjennomføre dem i den grad at næringen gjør det som må gjøres for å få bukt med dyrenes helseproblemer.

Dermed mister landbruksministeren troverdighet, ikke bare overfor dyrevernerne, men menigmann, som absolutt ikke har forståelse for hvorfor dyr må lide slik de øyensynlig gjør.

Norges Pelsdyralslag har svart med å gjøre sertifisering av farmerne obligatorisk og vil gjennomføre flere uanmeldte kontroller.

Mye tyder imidlertid på at næringen er så mye på etterskudd i forhold til skaden som hjerteskjærende TV-bilder har skapt av lidende dyr i bur at selv de beste argumenter for hvorfor vi bør ha en pelsdyrnæring, når ikke fram.

Les også: Ydmyke toner fra pelsdyrnæringen.

Når næringen selv i tillegg responderer på SVs beslutning om å legge ned pelsdyrnæringen med øyeblikkelig virkning med regelrett å gå i strupen på Kristin Halvorsen og beskylde henne for ikke å ha peiling, taler ikke akkurat Norges Pelsdyralslag sin sak på beste måte.

Pelsdyralslaget må ta inn over seg at det aldeles ikke bare er politikerne som har nådd et punkt hvor de mener det må reageres drastisk.

Også menigmann - og ikke bare dyrevernere - har trøbbel med å forstå hvorfor dyr må behandles på den måten store deler av pelsdyrnæringen gjør.

Les også: Demonstrerte mot pels.

Derfor: Skal Senterpartiet og landbruksministeren gjenvinne troverdigheten, er det ingen vei tilbake. Det er servert mange nok trusler og næringen er gitt mange nok sjanser.

Det er bare en ting som gjenstår: Be næringen pakke sammen!