Sjakk-OL i pengekrise

Det er krisestemning i Sjakk Tromsø 2014.
leder

Knapt fire måneder før hele verdens sjakkøyne rettes mot byen, mangler flere millioner kroner for å få gjennomført arrangementet som planlagt. Pengekrisen er så stor at det antydes å flytte hele arrangementet sørover. Det vil i så fall være en fallitterklæring og koste mer enn de millionene som mangler for at sjakk-OL i Tromsø skal bli så vellykket som det er lagt opp til.

Les også: Krise for Sjakk-OL

Stoltenberg-regjeringen bevilget 75 millioner kroner til sjakk-OL for noen år siden. Det var en sum som i utgangspunktet var stor nok til at Tromsø ville ha nok penger til et godt sjakk-OL. Men den oktoberdagen i 2010 da Norge og Tromsø ble tildelt sjakk-OL i den russiske byen Khanty-Mansiysk, fulgte det med en forpliktelse som kostet flesk, nemlig at Tromsø måtte arrangere world cup i sjakk i august 2013. Det arrangementet alene påførte sjakkorganisasjonen i Tromsø 13,5 millioner i ekstra kostnader, og det er grovt sett det Sjakk Tromsø 2014 nå sliter med.

Svært beklagelig

Det var i 2004 at ideen om sjakk-OL i Tromsø ble tent. Tromsø var for alvor begynt å søke om å bli tildelt de olympiske vinterlekene i 2014. I sjakkretser mente man at det ville være en fantastisk jubileumsgave for Norges Sjakkforbund å få sjakk-OL til Norge det året forbundet fyller 100 år. Og relativt tidlig i prosessen ble Tromsø lansert som arrangørby i kamp med Oslo, Lillehammer og Stokke i Vestfold. I Nord-Norge var det røster som mente at sjakk-OL i Tromsø ville kunne bli et solid plaster på såret dersom byen ikke ble utpekt som arrangørby av vinterlekene i 2014.

Nå vet vi alle hvordan det gikk. Tromsø ble ikke OL-by. I stedet har sjakk-OL fremstått som et like stort arrangement som vinter-OL. Ikke som noe plaster på såret, men plassert i en by med stor kapasitet og med internasjonalt omdømme. Sjakk-OL er det fjerde største sportsarrangementet i verden, bare sommer-OL, VM i svømming og VM i friidrett er ansett for å være større. Det er derfor svært beklagelig at den økonomiske situasjonen er så dårlig som den viser seg å være for Sjakk Tromsø 2014.

Landsdel i sjakk matt

Hadde det vært vinter-OL Tromsø ble tildelt, ville neppe pengemangel vært noe tema over hodet. Men sjakk er ikke noen folkesport her til lands, til tross for at Magnus Carlsen med sin VM-tittel før jul klarte å skape det nærmeste vi har vært sjakkhysteri her til lands. Sjakk Tromsø 2014 fikk et realistisk håp om at Carlsens VM-tittel skulle utløse de sponsormillionene som manglet. Det har ikke skjedd i tilstrekkelig grad, og nå trengs 15 millioner kroner i ytterligere statsstøtte for at sjakk-OL ikke skal bli en flau affære for Tromsø – og Norge.

Det er første gang et så gigantisk arrangement skal avvikles i Nord-Norge. Det er i alles interesse at arrangementet blir så vellykket som overhodet mulig. Å be om ekstra millioner fra statskassa er ikke noe Sjakk Tromsø 2014 gjør med lett hjerte. Men arrangementet er så viktig både for Tromsø og resten av Norge at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen bør legge de 15 millionene på bordet. Alt annet vil være et dårlig trekk sett med nordnorske øyne og regelrett sette en hel landsdel sjakk matt.