Smugstart av Sjømatfest skal lokke smugspisere til sentrum

Da korona-epidemien slo til i mars og samfunnet stengte ned, var et av de første ofrene den planlagte Sjømatfest som skulle gå av stabelen første helga i mai. Festivalen ble skjøvet inn i fremtiden, men nå er arrangørene leie av å vente – og inviterer byens befolkning til en «smugstart» i et av byens smug – Lehnesmåttet.

Marit Rein 

næring

Sjømatfest 2020 skulle etter planen samle sjømatprodusenter, restauranter, kokker, vineksperter og andre med tilknytning til mat og drikke med utgangspunkt i havet på Bangsundkaia i mai i år. Men så kom korona-epidemien, og arrangementet ble avlyst.

Fått støtte

Festivalledelsen fikk nokså raskt tilbakemelding fra samarbeidspartnere og medarrangører at det fortsatt var liv laga fro festivalen – selv om man måtte utsette den et år. Både sponsorer og deltakere ga grønt lys for å skyve sjømatfestivalen til forsommeren 2021, forteller Marit Rein i Sjømatfest.


Festivalen møtte hardt vær allerede før den kom seg ut av dokken - nå tar «skipperne» sats for å komme seg av grunna

Sjømatfest 2020 skulle etter planen starte førstkommende torsdag med brask og bram. Så kom korona-krisa.


– Vi har også fått støtte fra blant andre fylkeskommunen for å holde de økonomiske hjulene i gang i påvente av neste års festival, sier hun.

Festivalen har alt i alt fått cirka én million kroner i offentlig støtte.

Utålmodige

Den siste tiden har også en ny hovedsponsor kommet på plass etter at Lerøy Aurora er gått inn med et betydelig støttebeløp.

– Vi ønsker ikke å tallfeste dette, men det gjør oss i stand til å jobbe videre mot neste års festival på en god måte, sier Rein.

Et år er imidlertid lang tid, og festivalledelsen er blitt utålmodige.

– Vi klarer ikke å vente til 2021. Derfor starter vi med litt «Smugspising» neste fredag, sier Rein.16. oktober inviterer hun og noen av festivalens samarbeidspartnere til lunsj i Lehnesmåttet – smuget mellom Kirkeparken og Grønnegata.

Flere småarrangementer

«Smugspising» vil være det første av flere arrangement som vil holdes i regi av Sjømatfest. Etter at festivalen som var planlagt i mai ble avlyst, har ledelsen jobbet med å finne måter å «holde maten og engasjementet varmt» – både i egne rekker og blant samarbeidspartnerne.

– Vi planlegger å ha arrangementer både i høst og i vinter der vi gjennomfører flere av tingene vi hadde planlagt på den avlyste festivalen. Det blir så å si en live-testing av konseptene, forklarer Rein.


Nergårds nye milliontråler skal døpes i Tromsø

Når Nergårds nye tråler «Senja» får sitt navn, skjer det i Tromsø under Sjømatfest 2020.


Blant tingene som skal skje i høst og vinter er eksempelvis kurset «Unge kokker – moden fisk» som skal gi inspirasjon til hvordan man kan modernisere bruken av tørrfisk og andre modningsmetoder. Andre opplegg er «Sjømat på 1 – 2 – 3» som skal avdramatisere bruken av sjømat i hverdagen.

Prøvestart i Lehnesmåttet

Neste fredag vil Sjømatfest imidlertid utelukkende være på tilbudssiden.

I smuget skal det tilberedes og serveres sjømatretter av ymse sort, og tromsøværingene inviteres til å komme og smake.

– Vi starter klokka 11 og holder på så lenge maten varer, sier Rein.

Street-food

Kommunen har gitt Sjømatfest tillatelse til å sperre av Lehnesmåttet, og inne i smuget vil kokker, servitører og andre som skal levere ut gatemat fra sjøen til sultne tromsøfolk befinne seg.

Det vil bli solgt forskjellige småretter med ingredienser fra havet. Prisene vil være mellom 30 og 45 kroner per rett for at folk skal få anledning til å smake flest mulig retter.


Lanserer stor sjømatfestival på Bangsundbrygga

Nok en stor festival vil se dagens lys i begynnelsen av mai neste år når «Sjømatfest 2020» går av stabelen.


På menyen finner man både mer kjente retter som varianter av bacalao, sjømatwraps og pizza, samt mer eksotiske retter som pokebowl og burritos.

Suppe fra fremtiden

– Vi vil også servere en «fremtidssuppe» som inneholder det vi kaller fremtidens sjømat – nye arter og produkter som vi ikke spiser i dag. I suppa er det eksempelvis tang og tørrfiskpulver, avslører Rein.

Hun tror at viruset neppe vil slippe sitt grep om samfunnet før tidligst et godt stykke ut i 2021. Derfor blir neste års festival – som vil bli gjennomført i begynnelsen av juni – planlagt med dette som utgangspunkt.

– Vi legger opp til en festival som vil bli styrt av smittevernregler og at man ikke kan samle et stort publikum på mindre arealer. Derfor ser vi for oss at vi skal kunne bruke nye – og annerledes – byrom til å gjennomføre festivalen, sier Rein.