– Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem, sier Vedum til NTB.

Torsdag ettermiddag bekreftet administrerende direktør i Sjømat Norge at de fem oppdrettsselskapene ikke vil møte finansministeren og fiskeriministeren fredag som planlagt.

Vedum understreker at det aldri har vært et spørsmål å fjerne beskatningen, men at det likevel er i bedriftenes interesse å møte opp.

– De gjør sine egne vurderinger, men min dør er alltid åpen.

«Regjeringens forslag til vesentlige og omfattende endringer i havbruksindustrien sine rammevilkår er ikke noe som bare angår de fem største selskapene», skrev Sjømat Norge og Sjømatbedriftene i en pressemelding torsdag.

«Dette rammer hele verdikjeden. Følgelig mener selskapene det er riktig at bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene stiller i møtet», skriver bransjeorganisasjonene.

– En vurdering selskapene må svare på

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge skal stille i møtet. Han sa følgende til E24 torsdag ettermiddag:

– Jeg tenker at det normale er at man inviterer partene i arbeidslivet til slike samtaler. Det er bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene som representerer stort sett alle havbruksselskaper. Vi tenker derfor at vi bør ta denne dialogen.

Også Robert Eriksson i Sjømatbedriftene stiller på møtet fredag.

– Vi er glade for at vi får muligheten til å sette oss ned og diskutere. Det er mange elementer i det som har kommet som må diskuteres, sier han.

– Bør ikke selskapene komme på møtet når statsråden inviterer dem?

– Det er en vurdering som selskapene må svare på. Men selskapene har sagt at dette er store spørsmål som en hel næring blir berørt av, og ikke bare de fem store selskapene. Det vil derfor være naturlig at det er organisasjonene som representerer dem, sier Eriksen.

Håper på helomvending

På møtet fredag er det ventet at regjeringens beslutning om å innføre grunnrenteskatt på sjømatnæringen blir et hett tema.

Vedum understreker at det aldri har vært et spørsmål å fjerne beskatningen, men at det likevel er i bedriftenes interesse å møte opp.

– Jeg vet at de store oppdrettsselskapene ikke er for en grunnrenteskatt, men det blir det uansett. Men det er viktig at det er en forståelse for at man beskattes på riktig inntektsgrunnlag, og noe av formålet med møtet i morgen var å oppklare misforståelser som har vært den siste uken, sier Vedum.

– Det er alltid nyttig å ha møtene direkte med dem som står i hverdagen i stedet for noen som jobber som lobbyister, legger han til.