Rekene dør – lakselusmedisin får skylden

Rørvik (NTB): Oppdrett av laks er blitt en stor næring, men middelet som brukes til drepe lakselus gjør livet surt for en annen del av fiskeindustrien, nemlig rekefisket.

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix 

iriks

– Oppdrettsnæringen har endret på alt. Rekene rammes: De er blitt syke eller mindre – eller helt borte, sier rekefisker Ulf Garstad til VG. Han har fisket reker i 40 år og er en av mange som har sett livet i havet forandre seg ettersom oppdrettsvirksomheten har vokst.

– Jeg er ingen motstander av oppdrettsnæringen, men mine opplevelser er at den ikke er bærekraftig over tid fordi den ikke greier og hanskes med sykdommer og lus uten å påføre naturen stor skade, forklarer Garstad. Han sier tester av reker med skader på skallet viste at de inneholdt diflubenzuron, som brukes til å bekjempe lakselus.

– Vi skal være varsomme med å trekke bredere konklusjoner, men resultatene av våre undersøkelser viser at reker som får lakselus-medisin, i stor grad dør, sier forsker Renee Katrin Bechmann ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger.

Kommunikasjonssjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening forstår rekefiskernes bekymring

– Vi er nødt til å utvikle næringen slik at det er plass til både lakseoppdrett og rekefiske. Hvis det er slik at medisinen vi bruker mot lakselus, skader reker, må vi stanse bruken av dem, sier han til avisen. (©NTB)