Slutt på politibevæpningen

Oslo (NTB-Hege Tannæs-Fjeld og Linus Hauge): Fra tirsdag skal politiet i Norge ikke lenger være bevæpnet. På grunn av den nedjusterte trusselvurderingen fra PST avsluttes den midlertidige bevæpningen av politiet.

Politiet har vært bevæpnet siden november i fjor, men dette opphører nå. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix 

iriks

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse fredag.

Humlegård opplyser at den midlertidige bevæpningen vil opphøre fra og med tirsdag 17. november.

– PST angir et lavere trusselnivå nå enn for ett år siden. Sannsynligheten for et terrorangrep er redusert, herunder faren for angrep på personell fra forsvar og politi, sier Humlegård som en begrunnelse for å avslutte bevæpningen.

– Selv om PST vurderer terrortrusselen som lavere enn for ett år siden, er den ikke nede på det som var før i oktober i fjor. Dersom trusselnivået skulle skjerpes, er vi naturligvis beredt på å ta en ny vurdering, sier politidirektøren.

Nesten 6.000 politifolk har vært imidlertid bevæpnet siden i fjor høst. Politidirektøren sier at det likevel ikke er brukt våpen mer i denne perioden enn tidligere år. (©NTB)