Opposisjonen reagerer på språkkrav fra Høyre

Flere opposisjonspartier reagerer på at Høyre foreslår skjerpede språkkrav for innvandrere kort tid etter at regjeringen kuttet i norskopplæringen for flyktninger.

Helga Pedersen. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix 

iriks

– Det er ganske spesielt at de vil kreve bedre norskkunnskaper samtidig som de reduserer muligheten for å lære seg norsk, sier Aps Helga Pedersen til Klassekampen. Hun avviser ikke at Ap kan være med på å stille strengere krav for å innvilge permanent opphold, men mener det er viktig å ha forståelse for flyktningers utfordringer med å integrere seg.

– Stiller man tøffe krav, må man gi folk muligheten til å klare dem, sier hun.

SVs Karin Andersen sier Høyres forslag føyer seg inn i «en rekke dårlige integreringsforslag» fra partiet, mens Heidi Greni i Senterpartiet sier tankegangen ikke henger på greip.

– Man forkynner hvor viktig det er at flyktningene lærer seg norsk samtidig som man kutter.

Ingjerd Schou, som la fram forslaget om språkkrav og andre krav for å innvilge permanent opphold, mener kritikerne bommer. Hun sier kuttene i språkopplæring gjelder flyktninger som antakelig ikke skal bli boende i Norge. Hun understreker også at forslaget som ble lagt fram mandag, er et rent Høyre-forslag, mens kuttene er regjeringens politikk.