Norske populærkomponister tjente godt

Oslo (NTB): Inntektene for norske komponister fortsatte å vokse i 2015 og er nå nær tre ganger så høye som i 2000.

Inntektene for norske komponister fortsatte veksten i 2015 og er nå nær tre ganger så høye som i 2000. Blant dem er Susanne Sundfør (bildet), en av de populære artistene i Norge som skriver låtene sine selv. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix 

iriks

Bjørn Eidsvåg, Odd Nordstoga, Marit Larsen og Susanne Sundfør er noen av de populære artistene i Norge som skriver låtene sine selv og som tjener gode penger, skriver Dagens Næringsliv.

Brutto inntekter til opphavsrettsorganisasjonen TONO, som krever inn og fordeler vederlag til norske komponister og tekstforfattere, økte med 16,5 prosent i fjor i forhold til i 2014.

Pengene kommer fra alle som spiller musikk i kringkasting, strømmetjenester og på konserter i inn- og utland, men også fra forretninger og utesteder der det spilles musikk.

Dette brakte komponistinntektene opp i rekordhøye 588 millioner kroner i fjor mens de i 2000 var på 187 millioner kroner.

Markedet for innspilt musikk, det vil si CD-salg og i de senere årene strømming i tjenester som Spotify og Tidal, har falt fra rundt en milliard kroner i 2000 til 646 millioner kroner i fjor. (©NTB)