Solberg venter bråk om forsvarsplanen

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) er forberedt på bråk og skuffelse når regjeringen legger fram sin langtidsplan for Forsvaret fredag.

Statsminister Erna Solberg (H) er forberedt på at langtidsplanen for Forsvaret ikke blir godt mottatt av alle. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix 

iriks

– Forsvarets langtidsplan er ikke ment å bidra til å gi regjeringen ro og fred. Vi må gjøre noen valg. Vi kunne gjort det behagelig for oss selv og latt være å ta de valgene. Men da hadde forsvarsevnen tapt, sier Solberg til VG.

Statsministeren vil ikke kommentere opplysninger fra planen som har dukket opp i norske medier de siste dagene. Derimot varsler hun store endringer i Forsvarets basestruktur.

– Valget står mellom å skape god norsk forsvarsevne eller ikke. Om vi ikke gjør endringer i basestrukturen, vil vi sitte igjen med et dårligere forsvar om noen år. I de siste langtidsplanene har man har kuttet i vedlikeholdet og tømt lagrene, og dermed har vi fått stadig mindre utholdenhet, sier Solberg.

VG har tidligere skrevet at regjeringen planlegger å øke forsvarsbudsjettet med 172 milliarder kroner de neste 20 årene, noe som blant annet skal dekke et økt NATO-bidrag, en styrket etterretningstjeneste og nye ubåter og overvåkingsfly.

Samtidig har ansatte i Forsvaret hevdet at regjeringen svekker forsvarsevnen. Torsdag meldte NRK at langtidsplanen inneholder nedleggelse av flere militærbaser. (©NTB)