Forsker frykter for forsvaret av kysten

Oslo (NTB): Regjeringens plan for Forsvaret skaper et strategisk hull og svekker forsvaret av norskekysten, mener forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen.

Soldater fra Kystjegerkommandoen under en øvelse utenfor Bergen i 2011. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix 

iriks

– De legger ned absolutt alt langs kysten. Det skaper et strategisk hull og et tomt område, sier Ulriksen til Aftenposten. Han underviser ved Sjøkrigsskolen i Bergen og forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Ulriksen peker på planene om å legge ned Kystjegerkommandoen, Sjøheimevernet og etter hvert fase ut kystkorvettene i Skjold-klassen. I en krise vil dette gjøre det vanskelig å beskytte kysten mot den russiske marinen, mener han.

– Russiske skip kan treffe Oslo og Bergen med raketter fra Murmansk. Men fra norske farvann kan de ligge både veldig beskyttet og nå mål i Europa. Fra en fjord på Vestlandet, kan du treffe hele Storbritannia, halve Frankrike og nesten hele Tyskland, sier forskeren.

Han får delvis støtte fra tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Diesen roser regjeringen for «en mer rasjonell finansiering av Forsvaret», men er kritisk til beslutningen om å legge ned Kystjegerkommandoen.

– Den er vervet og har derfor meget høy profesjonalitet og reaksjonsevne. Måten de opererer på er framtidsrettet. Så jeg ville nok heller lagt ned en vernepliktsavdeling i hæren, sier han til Aftenposten. (©NTB)