ID-jegere tar bare toppen av isfjellet

Oslo (NTB): De 767 tilfellene av misbruk av ID-dokumenter som ble avdekket i fjor er bare toppen av isfjellet, advarer Nasjonalt ID-senter. Nå skal førstelinjen styrkes.

Under et besøk hos Nasjonalt ID-senter fikk innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) blant annet en demonstrasjon av dokumentgransker Solvor Aarsland om noen av metodene for å avdekke falske pass. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix 

iriks

– Det er viktig å vite hvem som er i landet, ikke minst av sikkerhetshensyn. Her gjelder det å ikke være naiv. Vi vet at det er noen som prøver å lure seg til å komme inn i Norge, og det er det viktig for hele asylinstituttet at vi klarer å avsløre, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter et besøk hos Nasjonalt ID-senter torsdag.

Ifølge senteret er det stor variasjon på kompetansen hos dem som vurderer eller fastsetter identiteten til utlendinger som kommer til Norge. Og antall avslørte misbrukte dokumenter beskrives som toppen av isfjellet.

– Vi er nødt til å bli bedre. Derfor er det viktig å lære opp de som sitter i førstelinjen og som får disse passene i hånden. De må bli bedre trent til å avdekke falske pass, og rett og slett flinkere til å vite hva de skal se etter, sier Listhaug til NTB.

Statsråden understreker at ID-arbeidet både handler om å avdekke falske dokumenter, og å finne ut hvem de som kommer med falsk identitet faktisk er.

– Utfordringen er å vite hvem som utgjør en sikkerhetsrisiko, og da må vi avdekke hvem de er, sier Listhaug. (©NTB)