Venstre og SV vil kjempe videre mot olje i Lofoten

Oslo (NTB): I vekslende regjeringskonstellasjoner har Venstre og SV i 15 år blokkert oljeutbygging utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det tenker partilederne å fortsette med.

Trine Skei Grande (t.v.) og Audun Lysbakken har ikke tenkt å gi seg i kampen for å holde Lofoten oljefritt. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

iriks

Allerede ved regjeringsforhandlingene i 2001 sørget Venstre for at eventuelle oljeplaner for det såkalte LoVeSe-området ble lagt på is. I 2013 gjentok partiet dette i forhandlinger med dagens regjering, mens det i de to periodene imellom var SV som tok den interne kampen mot oljeutbygging. Nå varsler partilederne at de vil gjøre sitt for å hindre oljeutvikling i LoVeSe også i neste stortingsperiode, skriver VG.

– Venstre har to ganger sørget for at dette sårbare området ikke blir utbygd, og vi skal sørge for at det blir utfall også i en eventuell runde tre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande og får følge av SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er en realitetsorientering for Støre: Det er uaktuelt.

Lysbakken mener regjeringsmakt er viktigere enn olje utenfor Lofoten for landets to største partier.

– Historien har vist at for Ap og Høyre er det viktigere med makt enn oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og makta i den saken går gjennom SV og Venstre. (©NTB)