Bellona anklager regjeringen for å ha «snikåpnet» for oljeleting

Oslo (NTB): Miljøstiftelsen Bellona sier regjeringens oljetabbe om åpning av nominasjoner i Lofoten og Møre, er alvorlig og må granskes.

Leder for miljøstiftelsen Bellona, Frederic Hauge, kritiserer regjeringen for «snikåpning» for oljeleting. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

iriks

– Hva i alle dager er det Lien har prøvd seg på her, spør leder Frederic Hauge i Bellona i Aftenposten.

Torsdag kveld, varslet olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at oljeselskapene hadde mottatt «en presisering» om at de likevel ikke skulle få nominere leteblokker i de omstridte områdene.

– Det kan se ut som om de har prøvd å snike seg til en åpning for leting også i Lofoten og på Møre. Hvis selskapene nominerte disse omstridte områdene nå, så kunne man på et senere tidspunkt, for eksempel etter valget når samarbeidsavtalen mellom Regjeringen og KrF og Venstre kan opphøre, slippe en ny nominasjonsrunde.

Regjeringen fikk krass kritikk fra miljøbevegelsen og samarbeidspartiene KrF og Venstre da det onsdag ble kjent at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre var en del av nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

Venstres Ola Elvestuen sier at han «er glad for Liens helomvending». (©NTB)