Fra nå får du bot for ikke å bruke belte i buss

Oslo (NTB): Det er slutt på muntlige advarsler og formaninger. Fra nå av vil Statens vegvesen skrive ut bøter til busspassasjerer som ikke bruker sikkerhetsbeltet.

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix 

iriks

– Glemmer du beltet kan det koste deg 1.500 kroner i gebyr, skriver Vegvesenet i en pressemelding mandag.

Av til sammen 16.300 busspassasjerer som ble kontrollert for beltebruk i vinter, satt rundt hver fjerde usikret. Enda flere – nærmere bestemt halvparten – sier de husker å bruke sikkerhetsbeltet i busser der det er belter montert. Statens vegvesen mener mørketallene er store.

– Skadepotensialet i buss er enormt om det skulle skje en ulykke. I en kollisjon er det sterke krefter som blir satt i sving. Beltet holder passasjerene på plass i setet. Det kan redde liv, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Det finnes flere ulike busstyper, og ikke alle har krav til belte. Busstyper uten krav til belte og med ståplasser, er ment for lavere hastigheter og med hyppige av- og påstigninger. Regelverket er likt i hele Europa. (©NTB)