Smører budsjettet med 225 oljemilliarder

Oslo (NTB): Regjeringen legger opp til å bruke 225 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for 2017, etter det NTB erfarer.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen (t.v.) legger torsdag fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017. Frp og Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten (t.h.) skal etter fremleggelsen forhandle med Venstre og KrF for å få flertall for budsjettet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix 

iriks

Det innebærer et uttak på om lag 3 prosent av oljefondet. Handlingsregelen er styrende for oljepengebruken og tilsier at ikke mer enn 4 prosent av fondet skal brukes over statsbudsjettet.

Det vil trolig bli foreslått å senke selskapsskatten til 24 prosent i tråd med skatteforliket.

Statsbudsjettet for 2017 legges fram torsdag, men mye av det er allerede offentlig. Venstre står foran et vanskelig valg når budsjettet skal behandles.

Venstre-folk har problemer med å se for seg hva som kan komme av grønne tiltak i budsjettet som skal kunne veie opp for det partiet mener er en altfor lav økning i drivstoffavgiftene.

– En statsminister som fremmer ultimatum før statsbudsjettet er lagt fram, tar jeg ikke helt seriøst. Det går ikke an, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB onsdag. (©NTB)