Unges alkoholbruk nesten likestilt

En ny britisk studie viser at jenter og kvinner i alderen 16-25 drikker nesten like mye som jevnaldrende gutter og menn. Mønsteret er likt i Norge.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

iriks

I studien, som er publisert i British Medical Journal, har forskerne sett på alkoholbruken blant kvinner og menn i flere generasjoner de siste hundre årene. Tendensen er at hver nye generasjon kvinner har nærmet seg konsumet til menn, skriver VG.

I Norge er det nå svært liten forskjell mellom kjønnenes blant ungdommer i 15-16-årsalderen, sier forsker Ingeborg Rossow.

– Jevnt over kan vi si at i europeiske land hvor jenter drikker ofte eller mye per gang, så finner vi tilsvarende eller enda litt mer blant guttene. Danske jenter, for eksempel, er på europatoppen når det gjelder å drikke mye av gangen, men det er også danske gutter, sier Rossow, som jobber ved Statens institutt for rusmiddelforskning, (SIRIUS).

Den nye studien sammenligner flere tidligere studier. For dem som var født mellom 1891 og 1910, var det 3 ganger større sjanse for at en mann drakk alkohol enn at en kvinne gjorde det. potensielt problematisk alkoholinntak var 3 ganger så vanlig blant menn som blant kvinner, og alkoholrelaterte helseproblemer forekom 3,6 ganger så hyppig. I dag er disse forholdstallene 1,1, 1,2 og 1,3. Forskjellen mellom kjønnene har aldri vært mindre. (©NTB)