Gratis HPV-vaksine fra 1. november

Oslo (NTB): Alle kvinner født i 1991 eller senere får fra 1. november tilbud om gratis HPV-vaksine for å forebygge livmorhalskreft.

Helseminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg følger med når sykepleierstudent Eva Godvik Lampe (23) får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. Fra 1. november vil kvinner født i 1991 og senere få tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

iriks

Helseminister Bent Høie (H) deltok mandag på en tjuvstart av vaksineprogrammet på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo sammen med Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som heter humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig.

De fleste som smittes vet ikke at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer og som oftest går over av seg selv.

I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. En slik infeksjon kan også øke risikoen for både kvinner og menn til å få andre former for kreft.

Det er bakgrunnen for at vaksinen nå tilbys gratis til alle unge kvinner. Prosjektet varer i to år, og vaksinen gis tre ganger i løpet av seks til tolv måneder. Den beskytter mot de to vanligste formene for livmorhalskreft. Vaksinasjonen skal organiseres av kommunehelsetjenesten. (©NTB)