Tre av fire vil forby nikab i skolen

Oslo (NTB): 75 prosent av nordmenn vil forby det ansiktsdekkende hodeplagget nikab i skolen og høyere utdanning, viser en undersøkelse.

Tre av fire nordmenn vil forby det ansiktsdekkende hodeplagget nikab i skole og høyere utdanning. Kvinner i nikab demonstrerer utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo i 2012. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix 

iriks

14 prosent sier det burde være tillatt, og 11 prosent sier de ikke har noen mening, viser undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos for Dagbladet.

– Det er en tydelig bølge over hele Europa, der nikab og synlige muslimske plagg ikke er ønsket. Det er bare å se på retorikken til Listhaug, om at i Norge «spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt», sier Njål Høstmælingen, menneskerettighetsekspert ved International Law and Policy Institute.

Religionshistoriker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo mener et forbud mot nikab er problematisk og trolig ikke veien å gå.

– Vi må heller bli mer fleksible og åpne for en debatt for å unngå at hodeplagget blir så polarisert, sier hun til avisen.

Samtidig viser hun til at Egypt, Tyrkia og en rekke land i Sør-Øst-Asia har forbud mot nikab i undervisningssituasjoner. (©NTB)