Venstre vil beholde taxfree-handel

Et stort flertall i Venstre går inn for å beholde taxfree-ordningen ved landets flyplasser.

Norske flyplasser omsetter alkohol, tobakk og sukkervarer for nær 5 milliarder kroner i året. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix 

iriks

Vedtaket ble gjort partiets landsmøte i helgen.

– Vi fikk skylda for å legge ned Rygge, vil vi ha skylda for å legge ned Torp også? spurte Karin Virik fra Vestfold.

Programkomiteen hadde opprinnelig innstilt på et klart nei til taxfree. I utkastet til partiprogram het det at "Venstre mener taxfreeordningen har negative konsekvenser for miljø og klima, og foreslår derfor å oppheve muligheten til å selge alkohol- og tobakksvarer toll- og avgiftsfritt".

Men landsmøtet ja et overveldende ja til å stryke dette punktet.

Venstre-ledelsens syn er at taxfree-ordningen bidrar til billigere flybilletter og dermed gjør det mer attraktivt å fly i stedet for mer miljøvennlige alternativer.

Ifølge en utredning som Stortinget fikk i fjor, vil en avvikling av taxfreeordningen også føre til lavere alkoholkonsum og slik bedre folkehelsen. Den sittende regjeringen har imidlertid avvist å korke igjen tilbudet.

Motstanderne mener på sin side at et slikt vedtak vil strupe landets småflyplasser, skape unødig irritasjon og ikke bidra til å skape økt forståelse for klimaspørsmålene.

Ifølge flere landsmøtedelegater vil en avvikling av taxfreeordningen gi Avinor et inntektstap på om lag 2,5 milliarder kroner, midler som i dag brukes til å finansiere småflyplasser i Norge.

Norske flyplasser omsetter alkohol, tobakk og sukkervarer for nær 5 milliarder kroner i året.

(©NTB)