Forsvaret øver på vedlikehold i nord

14.000 liter motorolje, 23 tonn batterier og 5.000 liter frostvæske går med når Forsvaret skal gjøre Hæren og Heimevernets materiell beredskapsklart.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) besøker tirsdag Bjerkvik tekniske verksted utenfor Narvik for å se nærmere på «Øvelse vedlikehold». Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

iriks

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) reiser tirsdag til Bjerkvik tekniske verksted utenfor Narvik i Nordland for å kaste glans over Forsvarets pågående «Øvelse vedlikehold».

Den går ut på at flere hundre kjøretøyer, våpen og materiellsystemer blir reparert og vedlikeholdt i verkstedet. Øvelsens mål er å gjøre mest mulig landmateriell beredskapsklart på kortest mulig tid og samtidig trene på å lede og utføre vedlikehold.

– Øvelsen er en del av et stort og svært viktig arbeid for å reparere Forsvarets «grunnmur» og handler om å få det materiellet vi har i Forsvaret til å fungere. Det styrker beredskapen vår og bidrar til å gjenreise forsvarsevnen, sier Eriksen Søreide.

I inneværende langtidsplan for Forsvaret er det satt av 2,5 milliarder kroner til å vedlikeholde materiell, anskaffe reservedeler og styrke beredskapslagre.

I løpet av året vil landmateriell, som pansrede personellkjøretøy, feltvogner, lastevogner, beltekjøretøy og våpen, bli vedlikehold og gjort beredskapsklart.

Totalt utgjør etterslepet på vedlikehold for landmateriell i Hæren, Heimevernet og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) omkring 50.000 arbeidstimer. Under øvelsen vil det bli omsatt rundt 87 millioner kroner i reservedeler og arbeidstimer.

Samtidig signerer sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon, Petter Jansen, og havnedirektør Rune J. Arnøy tirsdag en strategisk beredskapsavtale om bruk av Narvik havn i fred, krise og krig. Avtalen gir Forsvaret og allierte styrker tilgang på kaianlegg med betydelig laste- og lossekapasitet.

(©NTB)