Ap lover 3.000 flere lærere til de yngste elevene

Arbeiderpartiet (Ap) lover 3.000 flere lærere til elevene på 1.–4. trinn dersom de vinner valget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og Trond Giske (t.h) la fram Arbeiderpartiets skoleløfter for de neste fire årene på Nordpolen skole i Oslo onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

iriks

En betydelig økning i antall lærere for de yngste elevene var blant Aps hovedpunkter da partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske la fram partiets valgløfter på Nordpolen skole i Oslo onsdag morgen.

– Vil vil sørge for 3.000 flere lærerårsverk. 1.000 av dem er for å holde tritt med elevveksten fremover, men 2.000 kommer på toppen som en reell styrking av kvaliteten, fortalte Aps nestleder og skolepolitiske talsmann Trond Giske.

Aps skoleløfte består av 18 tiltak. Partiet lover blant annet en kraftig satsing på yrkesfag og lover å gjøre læringen i skolen mer praktisk. Alle kvalifiserte søkere på yrkesfag garanteres læreplass innen 2021. Ap lover også et løft for skolehelsetjenesten og at hver eneste skole skal ha tilgjengelig helsesøster hver dag. Innføring av nasjonale kvalitetskrav i Skolefritidsordningen (SFO) etter modell av osloskolens Aktivitetsskole-ordning (AKS) samt å innføre psykisk helse i pensum, er blant andre tiltak.

Pris: 4 milliarder kroner

– Dette er det mest ambisiøse, omfattende og konkrete skolepolitiske programmet Ap noensinne har lagt fram, kanskje også mer ambisiøst enn noe annet parti, uttalte Giske.

Partiet har beregnet at alle tiltakene vil koste i overkant av 4 milliarder kroner. Lærerløftet alene vil koste rundt 2 milliarder.

– Det er dette man sier ja til hvis man sier nei til høyresidens skattekutt. Vi mener det er en mye bedre investering i Norges fremtid enn å gjøre mangemilliardærer til nullskattytere, sa Giske.

På gli med lærernorm

Ap vil innføre en norm for lærertetthet for 1.– 4. klasse, men Giske sier partiet foreløpig ikke har beskrevet i detalj hvor mange elever det skal være per lærer, fordi de vil utarbeide normen i samarbeid med partene i Skole-Norge.

– Det viktigste er at hver lærer får en håndterlig elevmasse, sier han.

Tidligere i år fikk Ap kritikk fra blant annet Utdanningsforbundet, SV og KrF for bare å ville forplikte seg til en lærernorm på kommunenivå, og bare for 1. til 4. klasse. Giske sier at Ap nå er åpen for å se på ulike måter å utforme en lærernorm på, blant annet ved å se på en kombinasjon av en norm på skolenivå og kommunenivå.

– Vår satsing stemmer overens med de andre partiene som har gått inn for en norm. De har antydet 15 elever per lærer, og det vi foreslår, oppfyller en sånn mulig norm. Det store skillet går mellom Frp og Høyre, som mener flere lærere ikke er viktig og ikke virker, og oss som mener mer tid for å kunne se den enkelte elev, er veldig viktig, sier Giske.

– Høyre har ikke pengene

Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte anledningen til å lange ut mot regjeringen.

– Regjeringen sier vi kan kutte mellom 10–15 og 60 milliarder i skatt i årene som kommer og samtidig ha råd til en hel rekke andre ting. Vi sier at det går ikke opp. Du kan ikke kutte så mye skatt uten å måtte kutte i satsingen til enten eldre eller til ungdom, og de skattekuttene har vi ikke råd til som samfunn, uttalte Støre.

Han harselerte også med Høyres skoleløfter som ble lagt fram forrige uke, der partiet varslet sterkere satsing tidlig i skoleløpet.

– De snakker om det, men de gjør ikke noe med det. Hovedgrunnen er at Høyre ikke har pengene, fordi de skal bruke titalls milliarder på skattekutt, hevdet Støre.

(©NTB)