Valen reagerer på Solberg-innlegg om nynazister 

Statsminister Erna Solberg (H) relativiserer i et innlegg høyreekstremisme og nynazisme på en uansvarlig og useriøs måte, mener SV-nestleder Snorre Valen. 

Nestleder Snorre Valen under Sosialistisk venstrepartis partitime i Arendal tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix 

iriks

– Høyreekstreme og nynazister har mye til felles med ytre venstre eller religiøse ekstremister. De søker alle å piske opp hat, motsetninger og konflikt innad i det norske samfunnet, skrev Solberg i sitt innlegg i Dagbladet 11. august.

Dette er ikke greit, Erna Solberg, slår Valen fast i en rekke twitter-meldinger og en Facebook-oppdatering onsdag.

– Relativiseringen din av høyreekstremisme og nynazisme er – spesielt nå! – helt uansvarlig og useriøs, skriver Valen.

– Ta ansvar. Ikke bruk nazistenes nye synlighet som brekkstang for å få inn billige poeng mot politiske motstandere. De. Er. Nazister, konkluderer han.

Solberg: Les hele artikkelen!

Solberg har ikke ønsket å gi noen kommentar til kritikken gjennom mediene, men svarte selv Valen på Twitter. Hun antyder at kritikken bygger på setninger som er løsrevet fra sin sammenheng.

– Ikke relativisering, les hele artikkelen! Ytre venstre må her forstås som v-ekstreme. PST følger alle tre typer ekstreme, som da SV styrte, skriver hun.

På spørsmål fra en meddebattant om man skal regne SV med på den ytre venstresiden, svarer hun:

– Selvfølgelig ikke, ikke Rødt heller. Men i Europa ser vi voldssøkende venstreekstreme red. G20

Valen reagerer på at Solberg trekker paralleller til demonstranter og bråkmakere under G20-møtet i Hamburg i sommer. De to kan ikke sammenlignes, mener han. Retorisk stiller han spørsmålet om voldelige demonstranter er det samme som organiserte nazister. Nei, det er to helt ulike ting, og det er hele poenget, understreker han.

– Statsministeren kan ikke i fullt alvor sammenligne nazister med G20-demonstranter. Dette er to helt ulike verdener, tvitret han i tilsvar til Solberg.

Charlottesville

Valen trekker også inn de siste bruduljene i amerikansk politikk, selv om Solbergs innlegg ble skrevet før urolighetene i Charlottesville.

Han viser til at tidligere presidentkandidat Mitt Romney har reagert på uttalelser fra president Donald Trump om at begge sider må ta skylden for volden i Charlottesville.

– Nei, ikke det samme. Den ene siden er rasistisk, fanatisk, nazistisk. Den andre er mot rasisme og fanatisme. Ulike moralske univers, skriver Romney.

Normaliserer

– Hvorfor plasserer du deg i slik selskap? Mitt Romney sier det du skulle sagt. Når du skaper en falsk ekvivalens mellom ekte, eksisterende nazister og et udefinert «ytre venstre " så «normaliserer» du dem, gir dem plass. Nazister har invadert og okkupert Norge. Begått folkemordet mot jøder, skeive og rom, også i Norge. Vi vet hva de er, skriver SV-toppen.

Valen ber Solberg kikke på det USAs president Donald Trump nå gjør og «hvilken styrke nazistene kjenner på når Trump insisterer på at «de er ille på begge sider».

– Vi trenger at du sier «vi har bekjempet nazismen før og vi skal gjøre det igjen». Ikke slappe avsporinger om at «de andre er også ille», skriver Valen.

(©NTB)