Ap ut mot regjeringens likestillingspolitikk

– Høyre og Frp setter likestillingen i revers, sier Ap-politiker Anette Trettebergstuen etter at Nav la fram tall som viser at færre menn tar lang pappaperm.

Familie med tvillinger. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix. 

iriks

For to år siden tok 13 prosent av fedrene ut 14 ukers pappaperm. Første halvår i år gjorde 0,4 prosent det samme.

Arbeiderpartiets familie- og likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen mener at den ferske statistikken fra Nav er et sørgelig utslag av at regjeringen kuttet i fedrekvoten.

– Dårlig for alle

Ifølge Trettebergstuen advarte både NHO, LO, Virke, Spekter og forskere mot å redusere fedrekvoten.

– Ikke engang statsminister Erna Solberg trodde på Høyres og Fremskrittspartiets tafatte påstander i forrige valgkamp om at kutt i pappaperm ikke ville føre til at fedre tok ut mindre foreldrepermisjon. Men nå ser vi resultatet. Regjeringspartienes angrep på fedres selvstendige rettigheter til å være sammen med barna er dårlig nytt for barna, mødrene, fedrene og for samfunnet, sier Trettebergstuen.

«Svartmaling»

Ap-politikeren beskriver likestillingspolitikken til Høyre og Frp som «et mørkt kapittel».

– Ved hver korsvei har de strittet mot utviklingen. Men nå har de gått enda lengre. De har satt likestillingen i revers, sier Trettebergstuen til NTB.

Lederen av Høyres kvinneforum, Tina Bru, mener at Ap svartmaler.

– Det er jo tvert imot en økning i antall fedre som tar ut pappaperm på ti uker eller mer, sammenlignet med 2016, sier Bru.

Opp – eller ned?

Også barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier at hun gleder seg over økningen i denne gruppen det siste året.

Tallene som Nav la fram fredag, viser at andelen fedre som tok ut ti uker eller mer økte fra 33 prosent i 2016 til 35,5 prosent i første halvår i år.

Trettebergstuen mener det er riktigere å sammenligne med tallene fra 2015. Da tok 37,5 prosent av fedrene ut ti uker eller mer.

– Dette er det ikke mulig å vri seg unna. Kutt i pappapermen er lik mindre uttak av pappaperm, sier Trettebergstuen.

– Ikke alle er like

Tina Bru forsvarer dagens pappaperm-kvote:

– Egen pappakvote er fortsatt nødvendig for at flere fedre skal ta pappaperm, så det er vi for. Men i motsetning til Ap, forstår vi at ikke alle familier eller alle fødsler er like. Derfor må vi ha respekt for at ikke alle velger den løsningen som Ap mener er best. Permisjonsordningen er tross alt først og fremst til for barnet, sier Bru.

«Skremselspropaganda»

Også Horne peker på valgmulighetene i dagens ordning.

– Det er ingenting som hindrer far å ta ut mer enn ti uker, men der Ap vil påtvinge familiene lengre kvoter så har regjeringen tro på at familiene selv vet hva som er best for dem når barna er små, sier hun til NTB.

Horne mener Ap bommer med angrepet på regjeringens likestillingspolitikk:

– Trettebergstuen driver skremselspropaganda. Vi fører en aktiv likestillingspolitikk. Åtte av ti kvinner med barn er i jobb, 49.000 flere kvinner jobber heltid nå enn da vi overtok og flere barn går i barnehage, sier Horne.

(©NTB)