Stadig mindre andel mottar Nav-støtte

Andelen som mottar støtte fra Nav blir stadig mindre. Spesielt blant unge har den falt rundt 40 prosent på 23 år.

Stadig færre mottar ytelser fra Nav. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix 

iriks

En ny analyse fra Nav viser at andelen mottakere av ytelser for aldersgruppen 18–66 år i perioden 1992 til og med 2016, falt fra 24 til 19,7 prosent.

– Bildet mange har av det voksende utenforskapet stemmer ikke med virkeligheten og bør nyanseres. Færre er avhengig av Nav-ytelser i dag enn tidligere og svært få mottar ytelser gjennom hele livet, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt.

Analysen viser at de fleste som mottar ytelser gjør det i en begrenset periode, før de går tilbake til arbeid eller over på alderspensjon.

Ifølge Nav har tiltak som å bremse veksten i helserelaterte utgifter hatt stor effekt. Det har også innføringen av arbeidsavklaringspenger og aktivitetskravet på sykepenger.

Andelen unge i alderen 18–29 år som mottar ytelser fra Nav, har falt fra rundt 20 prosent i 1994 til rundt 12 prosent i dag. Det skyldes i hovedsak den kraftige nedgangen i antall personer som mottar dagpenger. Samtidig har andelen mottakere av helserelaterte ytelser økt, hvor arbeidsavklaringspenger er den største ytelsen.

– Det er bekymringsfullt at flere unge mottar helserelaterte ytelser. Vårt mål er å øke deltakelsen i arbeidslivet, og særlig få de unge i arbeid, sier Åsholt.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

iriks