– Ett vådeskudd i måneden i politiet

I løpet av 19 måneder er det blitt avfyrt 20 utilsiktede skudd i politiet, viser tall fra etaten selv. 

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, som oftest omtalt som vådeskudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

iriks

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, viser tall ABC Nyheter har innhentet fra Politidirektoratet (POD).

To episoder har ført til personskader.

Tallene fra POD er basert på hva landets tolv politidistrikter selv har rapportert inn, og skal være à jour per 1. september i år.

– Fellestrekket er at det har skjedd brudd på politiets sikkerhetsregler og at polititjenestepersonen på grunn av egen uaktsomhet ikke har forstått at det har vært skudd i kammeret når avtrekk er foretatt, skriver spesialenhetens sjef Jan Egil Presthus i en kommentar til ABC Nyheter.

Spesialenheten for politisaker blir i de aller fleste tilfeller involvert. Den strengeste straffen noen i politiet hittil er ilagt for brudd på straffeloven ved å volde fare for andres liv og helse, er et forelegg på 12.000 kroner.

Den alvorligste hendelsen fant sted 11. januar 2017, da en tjenestemann skjøt seg selv i leggen under skytetrening på Vatne i Sandnes kommune. Den andre personskaden skjedde i mai 2016 da en tjenestemann ble truffet av en rikosjett i leggen fra et skudd som traff betonggulvet.

De fleste farlige skyteepisodene har skjedd inne på en politistasjon, skytebane eller inne i en bil, mens tre har skjedd i det som omtales som offentlig rom.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

iriks