Ap snur: Har fått et tjuetall varsler

Ap snur om åpenhet rundt varslersakene. Tirsdag ettermiddag opplyser partiet at de har fått over 20 varsler.

Partisekretær Kjersti Stenseng sier Ap ikke vil fortelle hvor mange varsler de har fått. Begrunnelsen som oppgis er hensynet til varslerne. Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix  Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix

iriks

Partisekretær Kjersti Stenseng opplyser til Dagens Næringsliv at Arbeiderpartiet siden midten av desember har mottatt et tjuetall varsler om uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Varslene er rettet mot flere personer på ulike nivåer, sier Stenseng til avisen.

Arbeiderpartiet har tidligere ikke ønsket å opplyse hvor mange varsler partiet har mottatt. Overfor NRK tirsdag begrunnet Stenseng dette med hensynet at berørte skulle få minst mulig medieoppmerksomhet, og mest mulig ro.

Hun vil heller ikke si hvor mange av varslene som gjelder Trond Giske.

– Vi ønsker ikke å legge skjul på at vi mottar varsler om seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, men vi tror ikke det å rapportere løpende om hvem eller hvor mange mennesker det omfatter er med på å senke terskelen for å varsle, skriver Stenseng i en epost til NTB.

I kjølvannet av varsler-sakene trakk Giske seg som nestleder og mistet plassen som finanspolitisk talsmann for partiet. Om varslersakene kan bety at flere mister verv eller posisjoner, vil Stenseng ikke si noe om.

– Alle varsler blir tatt på alvor og blir behandlet grundig. Hvilke konsekvenser det får avhenger av varslets innhold og karakter, skriver hun.

Høyre tror åpenhet om antallet gjør terskelen lavere for nye varslere, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset:

– Dette er en ryddejobb, i Høyre og Unge Høyre. Og det er håpet vårt, at de som eventuelt har hatt ubehagelige opplevelser i vår organisasjon, skal komme til oss nå, sier Aarset til NRK.

Høyre/Unge Høyre topper foreløpig listen over varsler, sammen med Arbeiderpartiet

* Høyre/Unge Høyre: 21 varsler på tolv personer.

* Arbeiderpartiet: Et tjuetall varsler

* Fremskrittspartiet: 8, inkludert saken som omhandler Ulf Leirstein.

* Sp: 5

* Venstre: 3

* Sosialistisk Venstreparti: 2 og 3 i Sosialistisk Ungdom

* Kristelig Folkeparti: 1

* Miljøpartiet De Grønne: 1

* Rødt: 0

(©NTB)