Knut Storberget skal mekle om fylkessammenslåing

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) er brakt inn i konflikten mellom Troms og Finnmark. Han skal fungere som mekler i konflikten.

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) blir mekler i konflikten mellom Troms og Finnmark om fylkessammenslåing. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

iriks

Troms og Finnmark skal slås sammen til et fylke, men det er store uenigheter om hvordan dette skal foregå og forhandlingsdelegasjonene har brutt forhandlingene.

Torsdag ble fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), og fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), innkalt til møte hos kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) etter at det er blitt full stans i sammenslåingsprosessen. Der ble det enighet om at departementet skal oppnevne en mekler for å drive prosessen videre.

– Bred politisk erfaring

Nå bekrefter Mæland at Storberget nå skal mekle i den betente striden.

– Jeg er svært glad for at Knut Storberget takket ja til dette viktige oppdraget. Han er en person med bred politisk erfaring som forstår de regionale problemstillingene, sier Mæland i en pressemelding.

Knut Storberget vil nå kalle sammen de to fylkeskommunene til forhandlinger så snart som mulig.

– Mitt ønske er at fylkeskommunene selv blir enige om gode løsninger for den nye fylkeskommunen. Jeg håper de kan få ro til forhandlinger og finne nye løsninger som samler de to fylkeskommunene, sier Mæland.

Toppet seg forrige uke

Striden mellom Troms og Finnmark toppet seg i forrige uke da Troms-delegasjonen marsjerte ut av et fellesmøte i protest. De to fylkene er rykende uenige på nær sagt alle punkter når det gjelder hvordan det nye storfylket, som Stortinget vedtok i forbindelse med regionreformen i fjor, skal organiseres. 1. januar 2020 trer reformen i kraft.

Den første oppgaven i meklingen er å oppnevne en fellesnemnd. Siden Troms og Finnmark ikke har greid å bli enige om en intensjonsavtale omkring verken navn, organisasjonskart eller hvordan det nye storfylket skal styres politisk, blir det nemndas oppgave å meisle ut dette.

Et annet uløst spørsmål er hvor mange medlemmer fra hvert fylke fellesnemnda skal ha.

Også når det gjelder hvor administrasjonssenteret til det nye storfylket skal legges, står partene langt fra hverandre. I dag ligger de to fylkesadministrasjonene i Vadsø og Tromsø.

(©NTB)