Drept mann på Bjørndal trolig tilfeldig offer

Politiet tror den polske mannen som ble skutt i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo var et tilfeldig offer. En kjenning av politiet meldte seg tirsdag kveld.

En mann meldte seg tirsdag kveld for politiet etter at en polsk mann døde av skadene han ble påført da han ble skutt i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo mandag morgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 

iriks

Mannen som er siktet for drapet, meldte seg for politiet sent tirsdag kveld. Han er i 30-årene og blir beskrevet som en kjenning av politiet, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt til NTB. Han var onsdag ettermiddag fremdeles ikke avhørt.

– Han vil bli avhørt med sin forsvarer, advokat Morten Furuholmen, så fort det lar seg gjøre, sier Metlid.

Drapet settes i sammenheng med skytingen i et kriminelt miljø på Lambertseter noen timer tidligere natt til mandag. Den polske mannen ble skutt og kritisk skadd i garasjeanlegget på Bjørndal, noen kilometer lenger sør, på morgenen. Tirsdag kveld døde han av skadene, med familien fra Polen ved siden av seg på sykehuset.

– Han bodde i gården ved garasjeanlegget og var i Norge for å jobbe her. Familien er veldig preget av det som er skjedd, sier Metlid til NTB.

Ingen forbindelse

Politiet har ikke funnet noen forbindelse mellom drapsofferet og skyteepisoden på Lambertseter. De mener derimot det er forbindelse mellom den drapssiktede mannen og skytingen.

– Vi ser ingen relasjon mellom avdøde og siktede i Bjørndalen-saken. Vi ser heller ingen relasjon mellom avdøde og skytingen på Lambertseter, eller personer som er siktet i den saken, sier Metlid.

– Vi utelukker ikke at han kan ha kommet opp i en situasjon hvor han er blitt et tilfeldig offer, sier politiinspektøren videre.

Varetekt

Den drapssiktede mannen var i kontakt med sin forsvarer før han meldte seg for politiet tirsdag kveld. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til siktelsen om drap.

Metlid understreker at etterforskningen av saken pågår for fullt og at sentrale avhør pågår eller venter på å bli gjennomført. Politiet tror at skytingen skyldes en konflikt mellom kriminelle i hovedstaden.

Tirsdag ble tre personer knyttet til skytingen på Lambertseter varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett, siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen. Onsdag vurderer politiet å framstille enda to personer som skal være involvert i den samme hendelsen.

Dersom politiet ikke framstiller de to siste for varetekt i retten innen 72 timer etter at de ble pågrepet, må de i henhold til lovverket løslates. Politiet må derfor framstille de to siste siktede i løpet av torsdag formiddag. Oslo tingrett hadde onsdag ettermiddag ikke mottatt noe varsel om at de to skal framstilles.

Politiet har ikke funnet grunner til å tro at flere personer en den ene siktede er involvert i drapet på Bjørndal.