Stortinget vil ikke hasteinnkalle Høie

Stortingets presidentskap fant det ikke nødvendig å hasteinnkalle helseminister Bent Høie (H) i forbindelse med luftambulansesaken. SV reagerer sterkt.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) startet uka med et besøk hos Babcock Scandinavian Air Ambulance i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

iriks

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er kritisk til at Høie ikke har gitt innsyn i dokumenter Stortinget har bedt om å få se. Han ba om å få ta opp saken med Høie til stede allerede torsdag ettermiddag, men han fikk ikke gehør hos stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

- Jeg reagerer sterkt på at stortingspresidenten bruker sin makt til å beskytte Høie i denne saken. Dette undergraver Stortinget, sier Fylkesnes til NTB.

Bakgrunnen for Fylkesnes' forespørsel er Stortingets vedtak i forrige uke om at at Høie må offentliggjøre en risikoanalyse om overgang til ny operatør i tjenesten samt hvilke kvalitetsvurderinger som lå til grunn for anbudsrunden, som ble vunnet av Babcock.

Rettslige vurderinger

Høie sendte onsdag et brev til Stortinget der han svarte at departementet trenger tid til å gå gjennom dokumentene og «vurdere de rettslige aspektene».

– Innsynsbegjæringen vil bli besvart så snart de nødvendige spørsmålene er avklart, skriver Høie.

Stortingspresidenten viser til Høies brev og skriver at hun ikke vil imøtekomme anmodningen om en hasteinnkalling.

- Har noe å skjule

Fylkesnes mener saken haster blant annet fordi Stortinget har sin siste møtedag allerede fredag.

- Stortinget fattet et vedtak om innsyn i dokumenter for en uke siden, Høie har ikke gjort noe for å følge opp vedtaket, og da er det på sin plass å kalle han inn på teppet, sier han, og tilføyer:

- Det blir stadig mer åpenbart for meg at regjeringen har noe å skjule i denne saken, når de bruker all sin innflytelse til å forhindre oss fra å gjøre en jobb og få alle kortene på bordet.

Han påpeker at krisen i luftambulansetjenesten er en svært alvorlig sak, som handler om liv og helse for befolkningen, spesielt i Nord-Norge.

(©NTB)