Vitamintilskudd i graviditeten kan forhindre forsinket språkutvikling hos barn

Tilskudd av folsyrevitamin for gravide med epilepsi, kan forhindre forsinket språkutvikling hos barn forårsaket av epilepsimedisiner, viser en ny norsk studie.

Tilskudd av folsyrevitamin for gravide med epilepsi, kan forhindre forsinket språkutvikling hos barn forårsaket av epilepsimedisiner, viser en ny norsk studie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 

iriks

– Studier blant friske gravide kvinner har vist at folsyrevitamintilskudd i svangerskapet er gunstig for språkutviklingen til barnet. I vår studie har vi funnet at effekten er enda gunstigere hos gravide med epilepsi når mor bruker epilepsimedisiner i svangerskapet, sier stipendiat, lege og hovedforfatter Elisabeth Synnøve Nilsen Husebye ved Universitetet i Bergen.

Studien er gjennomført blant kvinner med epilepsi, og bruker data fra Den norske mor og barn-studien.

– Vi viser at noe så enkelt som tilskudd av folsyrevitamin kan motvirke forsinket språkutvikling hos barnet forårsaket av epilepsimedisiner, som mor altså ofte ikke kan unngå å bruke, sier Husebye, som sier at deres studie er den første som påviser dette.

Kvinner i Norge som planlegger å bli gravide, anbefales tilskudd av folsyrevitamin fire uker før svangerskapet samt i første trimester, altså de første tolv ukene av svangerskapet. Kvinner med epilepsi anbefales høyere doser fordi epilepsimedisiner kan påvirke nivået av folsyre i kroppen.

Epilepsimedisiner kan føre til forsinket språkutvikling hos barn. Ofte må gravide med epilepsi likevel bruke slike medisiner for å hindre potensielle epilepsianfall i svangerskapet, som kan være skadelig for både mor og foster, ifølge Husebye.

Det er tidlig i svangerskapet og før unnfangelse at folsyrevitamintilskudd er viktigst, viser studien.

(©NTB)