Mennene i flertall ved høstens valg

Ved høstens valg er mennene i knapt flertall. Tidligere var det et knapt flertall av kvinner. I seks av ti kommuner er det flest menn.

Ved høstens valg er mennene i knapt flertall. Tidligere var det et knapt flertall av kvinner. I seks av ti kommuner er det flest menn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

iriks

50,1 prosent av velgerne er menn. Tidligere var det et knapt flertall av kvinner, fremgår det av tallmateriale fra Statistisk sentralbyrå.

Størst andel menn er det i Lebesby i Finnmark, der 57 prosent av velgerne er menn. I 29 kommuner er det et lite flertall av kvinner. Hamar i Innlandet er den kommunen med størst andel kvinner med 52 prosent.

Det er «kvinneflertall» i fire av fylkene: Oslo, Vestfold og Telemark, Innlandet og Viken.

I år skal det velges representanter til 356 kommune- og bystyrer. I 2015 var det 428 kommune- og bystyrer, viser statistikken over personer med stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget.

Reduksjonen i antall kommune- og bystyrer skyldes kommune- og regionsreformen. Reformen, slik den er vedtatt av Stortinget, blir fullført 1. januar 2020, men høstens valg gjennomføres som om sammenslåingene allerede har skjedd: 121 kommuner slås sammen til 47 nye kommuner, antall fylker blir redusert til 11, Oslo inkludert, og antall fylkesting blir redusert fra 18 til 10.

I 2015 var det 50 kommuner med under tusen stemmeberettigede, i år er det 37. Antall kommuner med over 60.000 stemmeberettigede har økt fra 7 til 11.

Selv om reformen har redusert antall småkommuner noe, er det fortsatt under 5.000 velgere i flertallet av kommunene.

(©NTB)