Jubel i Bodøs gater over kulturhovedstad-kåring

Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024. Folk i byen er begeistret, og rådmann Rolf Kåre Jensen tror det vil gagne hele landsdelen.

Bodø, her med øya Landegode i bakgrunnen, var en av tre byer som kjempet om kulturhovedstadstittelen denne gangen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

iriks

– Dette er en fantastisk dag for Bodø, sier rådmann Rolf Kåre Jensen til NTB i Brussel rett etter at avgjørelsen ble kjent.

– Dette er ikke bare et kultur- og samfunnsprosjekt for Bodø og Nordland. Dette er et samfunnsutviklingsprosjekt. Jeg tror ikke folk helt aner hvor stort dette er, sier Jensen.

– Dette er stort for utviklingen av byen og landsdelen, rett og slett.

300 millioner

Søknadsprosessen har vært lang, men det virkelige arbeidet begynner nå.

– Det er mange år til 2024. Nå skal vi brette opp skjorteermene og kjøre på. Det skal bli masse aktivitet i Bodø og Nordland fram til det topper seg i 2024, med aktiviteter hele året, forteller rådmannen.

Jensen sier det er lagt opp til et budsjett på rundt 300 millioner kroner.

– En tredel fra kommune og fylkeskommune, en tredel fra privat næringsliv og en tredel fra staten, håper vi. Det lokale har vi ganske god kontroll på, inkludert det private, og nå skal vi starte en god dialog med staten.

– Et stort løft

Kulturminister Trine Skei Grande (V) gratulerer Bodø med tildelingen.

– Dette vil utvilsomt vil bety et stort løft for byen, fylket og landsdelen, og det er selvfølgelig også gledelig for kulturnasjonen Norge, sier statsråden til NTB. Hun legger til at hun nå venter på byens søknad om støtte.

– Den vil vi se på sammen med dem og vurdere med et åpent sinn.

Støre gratulerer

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland kaller tildelingen en unik mulighet.

– Nå får vi Europas nysgjerrige blikk rettet mot oss og alt vi har å tilby, og ikke bare på kulturområdet, sier en svært fornøyd Norvoll.

Hans partileder Jonas Gahr Støre slutter seg til dette og gratulerer Bodø og ordfører Ida Pinnerød (Ap) med den nye tittelen.

– Dette betyr at en allerede levende by i årene som kommer, får enda mer aktivitet og oppmerksomhet – og kan by på enda flere gode opplevelser til store og små, fastboende og tilreisende, kulturelt interesserte og de litt mindre interesserte, skriver Støre på Facebook.

I ellevte time

Bodø kjempet mot Banja Luka og Mostar – begge i Bosnia – om å bli en av tre europeiske kulturhovedsteder det året. Juryleder Jiri Suchanek har vært med på mange tildelinger tidligere, men sier dette var en av de vanskeligste.

– Vi skulle vurdere tre svært ulike byer, med ulikt utgangspunkt. Bodø leverte en god søknad, men den endelige avgjørelsen falt ikke før ti minutter før vi gikk inn i salen for å kunngjøre resultatet, forteller Suchanek.

Det er første gang en by nord for Polarsirkelen skal være kulturhovedstad.

Tre kulturhovedsteder

Fra før er det kjent at Tartu i Estland blir en av de andre kulturbyene. Den tredje blir i Østerrike, der det står mellom Salzkammergut, Dornbirn og St. Pölten. Den endelige avgjørelsen kommer i november.

To norske byer har vært europeisk kulturhovedstad tidligere: Bergen i 2000 og Stavanger i 2008.

Bare byer i EU, EØS-land eller potensielle fremtidige medlemsland kan bli europeisk kulturhovedstad.