Smitteutbrudd på skip i Narvik: Død person var koronasmittet

21 personer er i karantene og en person er død etter et smitteutbrudd på et filippinskregistrert skip i Narvik. Sjøfartsdirektoratet vurderer politianmeldelse.
iriks

Det bekrefter kommunalsjef Rolf Lossius i Narvik kommune i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Det er ikke kjent hvorvidt personen døde av eller med smitten, men kommunalsjefen sier det er mistanke om at dødsfallet er koronarelatert.

– Vi mistenker at dødsfallet er knyttet til covid-19. Det vil bli gjennomført obduksjon av avdøde, som er vanlig ved plutselige dødsfall, sier Lossius.

Kommunalsjefen opplyser også at 16 av de 18 testede på skipet har testet positivt for korona. To prøveresultater var negative.

Oppdaget i rutinemessig kontroll

Malmskipet har ligget i Ofotfjorden ved Narvik siden 5. mai, men besetningen har ikke vært i land.

Kommunen har anbefalt overfor Sjøfartsdirektoratet at hele skipet blir værende i karantene på sjøen. De gir også medisinske råd for hvordan mannskapet skal forholde seg til situasjonen.

Sjøfartsdirektoratet oppdaget smitten på en rutinemessig kontroll, men fikk ikke informasjon om den på forhånd. To inspektører som var om bord er nå testet for korona, men har foreløpig testet negativt. Begge benyttet smittevernutstyr. Nå kan forholdet bli politianmeldt.

– Svært alvorlig

– Kapteinen plikter å melde fra dersom det er mistanke om smitte om bord. At dette ikke ble gjort, ser vi svært alvorlig på, og vi vurderer nå å politianmelde forholdet, sier Alf Tore Sørheim, som er avdelingsdirektør for operativt tilsyn i Sjøfartsdirektoratet.

Onsdag kveld opplyser direktoratet også at det på bakgrunn av smittesituasjonen om bord har vedtatt å holde tilbake skipet. Det vil si at skipet ikke kan forlate Narvik havn før tilbakeholdelsen oppheves.

Vurderer tiltak

Ifølge kommunalsjef Lossius jobber kommunen nå med å kartlegge faktum. De tre personene som har vært om bord i båten er fortsatt i smittekarantene.

– Deretter vil vi vurdere tiltak som kan iverksettes. Vi har god dialog med skipets kaptein, sier han til NTB.

Store mengder malm fra gruver i Nord-Sverige fraktes årlig fra havna i Narvik, som er isfri året rundt.

(©NTB)