Færre gårder – men flere driver med kjøttproduksjon

Det har blitt 17 prosent færre jordbruksbedrifter de siste ti årene. Bare innen kjøttproduksjon på storfe er det blitt flere bedrifter i perioden.

Automatisk foring av storfe til kjøttproduksjon og melkekyr. Foto: Terje Bendiksby / NTB 

iriks

Antall årsverk i landbruket ble kuttet fra nesten 90.000 i 1990 til snaut 57.000 ti år senere. I 2020 har arbeidsinnsatsen blitt ytterligere redusert med 12 prosent til 50.043 årsverk, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Endelige tall for 2020 viser at det var 38.713 jordbruksbedrifter i drift, mens det i 2010 var 46.624 gårdsbruk i drift. Bønder som drev med både melke- og kjøttproduksjon, opplevde størst nedgang med 71 prosent.

Blant dem som drev ren kjøttproduksjon med storfe, var det en oppgang fra 4.106 gårdsbruk til 4.264 i tiårsperioden.


(©NTB)