Stoltenberg: Kan bli problematisk med flere smittebølger samtidig

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det blir problematisk for sykehusene dersom flere virus har store utbrudd i vinter.

Direktør i FHI Camilla Stoltenberg på torsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Hun sier det kan bli problematisk dersom mange med luftveisinfeksjoner må legges inn på sykehus gjennom vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB 

iriks

FHI anslår at helsevesenet klarer seg godt gjennom vinteren dersom antallet innleggelser ved luftveisvirus ikke går særlig over 60 innleggelser i døgnet. Men dersom flere virusbølger slår til på samme tid, kan det bli vanskelig for sykehusene.

– Det å ha 60 innleggelser per dag har man tidligere klart under den ordinære influensasesongen i 2017/2018. Men hvis det summerer seg opp med en hard influensasesong, RS-virus og eventuelle andre luftveisvirus, som gir, eller kan gi, sykehusinnleggelser, så er det klart at vi har et stort problem, en stor utfordring, sier Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Hun sier det blir avgjørende å hele tiden følge med på det samlede smittebildet i samfunnet. Veldig mange av dem som er innlagt på norske sykehus nå, er ennå ikke vaksinert mot koronavirus.

– Men det er ganske få som er uvaksinert, så blant dem som er innlagt på sykehus nå, er det flere som er fullvaksinert enn uvaksinert, sier Stoltenberg.

(©NTB)