Færre låner musikk og film på biblioteket

Oslo (NTB): Utlånet av bøker er stabilt, mens utlånet av musikk og film går ned, viser bibliotekstatistikken for 2013.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix 

iriks

I alt lånte norske folkebibliotek ut i underkant av 24 millioner bøker, filmer, musikk og andre medier i fjor. Det er 4,7 lån per innbygger, som er en nedgang på 4,3 prosent fra 2012. I gjennomsnitt besøkte hver innbygger folkebiblioteket i overkant av fire ganger i løpet av året.

– Folkebibliotekstatistikken for 2013 viser tydelig at bibliotekene merker konkurranse fra nye distribusjonskanaler for audiovisuelle medier. Utlånet av DVD-er og CD-er ved norske folkebibliotek går ned, sier avdelingsdirektør Svein Arne Tinnesand i Nasjonalbiblioteket.

Utlånet av andre medier enn de papirbaserte gikk ned med 8 prosent, til 7 millioner i 2013, mens utlånet av bøker har endret seg lite fra 2012. Det totale bokutlånet viser en liten nedgang på 0,4 prosent, mens utlånet av bøker til barn viser en økning på 1,3 prosent.

– Utlånet av ebøker har ikke kommet i gang før i 2014. Det blir spennende å se hvordan dette påvirker statistikken i årene fremover, sier Tinnesand.

Antall arrangement ved bibliotekene har steget. Det var nærmere 15.000 arrangement i fjor, en økning på om lag 10 prosent fra året før. (©NTB)