Lanserer handlingsregel for oppdrettsnæringen

Oslo (NTB): Regjeringen presenterte fredag tre alternative modeller for fremtidig vekst i oppdrettsnæringen. Ett av forslagene som nå sendes ut på høring, er innføring av en handlingsregel for å regulere næringen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) lanserte fredag tre alternativer for forutsigbar og bærekraftig oppdrettsvekst. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 

iriks

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) presenterte alternativene på en pressekonferanse fredag.

Alternativene er en videreføring av dagens system med tildelingsrunder, en årlig prosentvis vekst og innføring av handlingsregel basert på miljøindikatorer der kysten deles inn i 11-13 soner.

– Handlingsregelen er som et trafikklys. Lyser det grønt, kan vekst tillates. Gult lys betyr status quo, mens ved rødt lys må kapasiteten reduseres, sa Aspaker.

Hun mener dette vil gi forutsigbarhet for den enkelte oppdretter og samtidig motivere aktørene til å redusere graden av miljøpåvirkning i eget produksjonsområde.

Høringen inngår i arbeidet med stortingsmeldingen om forutsigbar og bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Aspaker sa at bærekraftig matproduksjon er noe av det mest fornuftige vi kan bruke den norske kysten til. (©NTB)