Gilbert ber om luftbro til Gaza

Gardermoen (NTB-Mats Rønning): Norge bør ta initiativ til en luftbro i FN-regi på Gaza, mener overlege Mads Gilbert. Han tegner et uhyrlig bilde av situasjonen på bakken i de palestinske områdene.

Mads Gilbert kom til Gardermoen onsdag kveld og ble møtt av et stort antall mennesker som ville hylle ham for hans innsats som lege i Gaza. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix 

iriks

– FN må sende inn hvite helikoptre for å evakuere sårede og skadde, sa Gilbert på en pressekonferanse på Gardermoen onsdag kveld.

Han viser til at den egyptiske grensen så å si er lukket og at mangelen på utstyr og forsyninger er stor ved de palestinske sykehusene.

– Israel fører krig mot barn og sivile. Militæret bomber grønnsaksmarkeder, skoler, ambulanser, sykehus, boliger, ja selv rehabiliteringssykehus med sengeliggende handikappede, sa Gilbert, som kalte krigen på Gaza et «folkemord».

Sammen med Aker-legen Mohammed Abou-Arab som selv har palestinsk bakgrunn, ankom Gilbert onsdag Norge etter 15 anstrengende døgn ved Shifa-sykehuset på Gaza.

Med seg til møtet med norsk presse hadde han en katalog av rystende bilder som han selv hadde tatt. Her var barn med avrevne lemmer og hode, en gravid kvinne med sønderrevet ansikt og en ung mann med alvorlige splintskader over store deler av kroppen. (©NTB)