Sundby tok sølv da Ustjugov sikret VM-gull: – En vanvittig fight

Martin Johnsrud Sundby tok VM-sølv på herrenes skiathlon i Lahti. Russiske Sergej Ustjugov sikret gullet, etter at nordmannen brakk staven i siste motbakke.

Sergej Ustjugov (nummer 4) tok VM-gull i Lahti lørdag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix 

Martin Johnsrud Sundby (t.h.) klemmer gullvinner Sergej Utsjugov (nr. 4) etter målgang i Lahti lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 

Martin Johnsrud Sundby (1) falt i det han forsøkte å rykke i den siste bakken før mål. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB scanpix 

spo

Finn Hågen Krogh spurtet til bronse. Sjur Røthe ble nummer fire, mens en sterk norsk laginnsats ble sikret av Didrik Tønseth på sjetteplass.

– Det var en vanvittig fight og utrolig gøy, sa Sundby til NRK etter blomsterseremonien.

– Jeg var helt skjelven da jeg gikk rundt der. Ustjugov var en spennende mann å gå sammen med, og han var brutalt sterk hele veien, fortsatte Røa-løperen.

Da det gjensto ti kilometer av lørdagens renn hadde Ustjugov og Sundby sikret en luke på rundt fire sekunder til forfølgerne. De to fulgte hverandre tett hele veien, men i siste motbakke forsøkte Sundby å rykke fra russeren.

Et feiltak førte til at han gikk i bakken og knakk staven. Dermed kunne russeren reise fra alene og sikre gullet.

Sundby var til slutt 6,7 sekunder bak russeren i mål, mens treer Krogh var 31,8 sekunder bak.

Planen

De norske løperne hadde på forhånd håpet at de skulle klare å gå fra Ustjugov på klassiskdelen av lørdagens skiathlon, men russeren lot ikke nordmennene slippe unna.

Etter skibyttet var det fortsatt flere løpere som hang med, men på en måling etter 20 kilometer hadde Ustjugov og Sundby sikret en luke på rundt fire sekunder til forfølgerne.

Tetduoen holdt et høyt tempo, og ved neste måling hadde de et forsprang på nesten 11 sekunder til Krogh på tredjeplass. Avstanden ned fra teten fortsatte å øke, men forfølgerne holdt seg samlet.

Flere løpere gikk sammen inn på stadion, men det var Krogh som sikret den siste pallplassen.

– Jeg er veldig fornøyd med bronse, sa Krogh.

– Bittert med Martin

Selv om gullet glapp, var herrelandslagets trener Tor Arne Hetland fornøyd med den norske laginnsatsen.

– Andre og tredje er knallbra. Sjur og Didrik går gode løp, men det er bittert i dag med Martin, sa Hetland til NRK.

– Jeg tror Martin kunne ha vunnet hvis han ikke hadde brukket staven, sier Hetland til NTB.

På spørsmål om planen for lørdagens distanse, svarte Røthe at de norske bare hadde klart å holde rundt én prosent av den.

– Vi hadde en plan om å sette litt fart på klassiskdelen. Martin var tøff og dro når han kunne, og så er det jo fint med laginnsatsen. Jeg får glede meg over den i dag, sa Røthe etter løpet.

(©NTB)