Sundby og Tønseth på pallen da Bolsjunov vant i Falun

Martin Johnsrud Sundby ble nummer to, mens Didrik Tønseth gikk inn til tredjeplass på søndagens 15 kilometer i Falun. Seieren gikk til Aleksandr Bolsjunov.

Martin Johnsrud Sundby ble nummer to etter en tøff duell med russiske Aleksandr Bolsjunov. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

spo

Bolsjunov tok dermed inn 88 av de 102 poengene som Johannes Høsflot Klæbo ledet verdenscupen sammenlagt med før rennstart. Kampen om totalcupen lever i beste velgående før sesongavslutningen i Canada neste helg.

Klæbo endte til slutt på 19.-plass og var 1.22,1 minutter bak russeren. Duellen om verdenscupseieren sammenlagt lever i beste velgående.

Bolsjunov, som gikk ut sist i løypa, hadde fordelen av å gå mot tidene til konkurrentene. Sundby var nærmest russeren og ble slått med 8,9 sekunder, mens Tønseth var bak med 17,7 sekunder.

Bolsjunov ga svar

Det var ikke mange sekundene som skilte de beste de første fem kilometerne. Forskjellene kom best til syne ved passering 6,7 kilometer. Da kom Bolsjunov inn 11,3 sekunder foran Sundby.

Etter åtte kilometer var forspranget redusert til 3,8 sekunder, og kun 1,1 sekunder én kilometer senere. Da var spørsmålet om russeren hadde åpnet for hardt.

To kilometer før mål ga Bolsjunov svar: Det hadde han ikke gjort og økte ledelsen til 3,1 sekunder. I mål hadde han økt ytterligere.

– Det var et seigt løp, og vi fikk ingenting gratis. Jeg kjente meg pigg, og så fikk jeg noen kilometer bak Bolsjunov. Det er seigt i dag, for skiene taper seg og jeg hadde en god del dårligere ski enn ham da han tok meg igjen. Jeg måtte jage, og jeg måtte vurdere hele tiden når jeg skulle gi meg for å klare å kare meg til mål. Totalt sett ble det et bra løp, selv om jeg fikk det mot slutten. Jeg hang litt for lenge på dårligere ski, sa Sundby til NTB.

Sjur Røthe ble nummer fire, 32,2 sekunder bak, mens Simen Hegstad Krüger ble nummer seks, slått med 44,6 sekunder.

Tungt

Kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen fortsetter i Canada neste helg, da er det verdenscupavslutning i Québec. Nå skiller kun 14 poeng fra verdenscupleder Klæbo til Bolsjunov før minitouren.

– Jeg kjente meg ikke så pigg. Det ble et sliteføre, og det favoriserte ikke meg. Men det er en russer som viser at han går fort uansett hvilket føre det er. Han imponerer, og nå blir det fryktelig tett i Canada. Han får til alt. Slik han gikk i Kollen og slik han går her, så viser han at han er den beste løperen på distanse per dags dato, og da er det tungt for oss andre som driver og kriger om den gule trøya med to distanserenn igjen, sa Klæbo til NTB.

(©NTB)