OL-ilden ankom Kina – protester i Hellas

Den olympiske ild ankom onsdag Kina i forkant av vinter-OL i Beijing neste år etter tilløp til protester under tenningen i Hellas

OL-ilden blir tent i Aten før avreise til Beijing i forkant av vinter-OL 2022. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB 

spo

Det er planlagt en liten fakkelstafett i februar, der 1.200 fakkelbærere vil frakte ilden gjennom tre områder det skal konkurreres i.

Ilden ble tent i Hellas mandag, i det som var en nedtonet seremoni på grunn av koronapandemien. Det ble ikke avholdt fakkelstafett i Hellas.

Fire tibetaktivister lyktes likevel å sette sitt preg på seremonien med krav om boikott av lekene i Kina av menneskerettsgrunner. Disse ble ført bort av politiet da de forsøkte å henge opp protestbannere.

Da ilden ankom Beijing, ble det avholdt et velkomstarrangement i OL-tårnet i Beijing, der ilden vil være utstilt. Det var ingen demonstranter å se.

Det er vedvarende kritikk av situasjonen for menneskerettighetene i Kina, særlig hva gjelder minoritetsbefolkningen uigurene. Ifølge flere organisasjoner har rundt en million uigurer vært fengslet og internert. Kinesiske myndigheter mener dette er utdanningstiltak for å hindre framveksten av islamsk ekstremisme.

Det har også vært framsatt påstander om folkemord, noe Kina gjentatte ganger har tilbakevist.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) forsvarer gjennomføringen av lekene i Kina. IOC-president Thomas Bach sier at OL skal være politisk nøytralt og at en boikott kun vil ramme utøverne.

Vinter-OL i Beijing starter 4. februar. Det er ventet at rundt 2.900 utøvere fra 85 vil delta. Vinter-OL vil bli avholdt under strenge koronatiltak, og ingen utenlandske tilskuere får lov å overvære øvelsene.