Enighet om våpenhvile i Colombia

Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Colombias regjering og FARC-geriljaen er enige om en tosidig våpenhvile, det siste store skrittet mot en endelig fredsavtale.

Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos skal til Havanna torsdag og kunngjøre en våpenhvileavtale sammen med FARC, ifølge AP. Arkivfoto: Colombias presidentkontor / Reuters / NTB scanpix 

uriks

– Et stort, stort lyspunkt for Colombia, sier Caritas' generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg.

Våpenhvilen skal offisielt inngås i Havanna på Cuba torsdag. Der vil også utenriksminister Børge Brende (H) være til stede sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Cubas president Raul Castro og Colombias president Juan Manuel Santos.

Cuba har sammen med Norge spilt en avgjørende rolle som tilrettelegger i forsøket på å få en slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt i Colombia. 260.000 mennesker har mistet livet, og 45.000 er savnet i krigen mellom regjeringen og venstreorienterte geriljaer, hvorav FARC er den største, ifølge offisielle tall.

Rubiano Skretteberg er svært glad for nyheten om at våpenhvilen er i boks.

– Dette er en stor seier og glede for Colombia. På vegne av det colombianske folket kan jeg si at vi er veldig glade for denne nyheten, sier Rubiano Skretteberg, som selv er colombianer, til NTB. (©NTB)