Kinesisk menneskerettighetsadvokat dømt til tolv års fengsel

Beijing (NTB-AFP): Den kinesiske menneskerettighetsadvokaten Xia Lin er dømt til tolv års fengsel. Han er den siste i en rekke av advokater og aktivister som er blitt fengslet i Kina den siste tiden.

Lin Ru, kona til den kinesiske menneskerettighetsadvokaten Xia Lin, ble nøye overvåket av politiet da hun tok oppstilling utenfor rettssalen i Beijing torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix 

uriks

– Domstolen idømte Xia Lin til tolv års fengsel for bedrageri, opplyser advokaten hans Dong Xikui.

Xia ble pågrepet i 2014 og senere siktet for å ha svindlet til seg om lag 124 millioner kroner for å betale gambling-gjeld. Svindelbeløpet ble imidlertid redusert til om lag halvparten av det opprinnelige beløpet. Xia nektet straffskyld.

Straffen er uvanlig streng, ifølge Asia-forsker Maya Wang ved Human Rights Watch. Hun tror straffen vil skremme de mange menneskerettighetsadvokatene som lenge har vært press fra myndighetene.

– Dommen er sjokkerende. Ikke bare på grunn av hvor lang fengselsstraffen er, men også fordi dette er en menneskerettighetsadvokat som har forsøkt å beskytte seg selv ved å bevisst holde en lav profil, sier Wang.

Xia er kjent for å ha forsvart kunster Ai Weiwei og menneskerettighetsadvokat Pu Zhiqiang, som ble anholdt etter å ha holdt et privat seminar hvor demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989 ble diskutert. (©NTB)