Norsk næringsliv kan juble for frihandelssamtaler med Kina

En norsk-kinesisk frihandelsavtale vil kunne ha svært stor betydning for norsk næringsliv, mener Innovasjon Norges sjef Anita Krohn Traaseth. 

Næringsminister Monica Mæland møter pressen ved Himmelens tempel i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

uriks

Torsdag ble det klart at Norge og Kina vil gjenoppta forhandlinger om en frihandelsavtale innen fem måneder. Planen ble spikret på et møte mellom næringsminister Monica Mæland (H) og kinesiske representanter i Beijing.

– For norsk næringsliv og norsk økonomi, som er avhengig av nye vekstnæringer, har dette en enorm betydning, sier Traaseth til NTB.

Hun nevner helse, bioøkonomi og ren energi som viktige områder for Norge og sier mye handler om markedsadgang. Norge er dessuten gode på innovasjon, men har problemer med å gjøre ting i stor skala, ifølge Traaseth.

– Skal vi klare å øke eksportinntektene våre, få mer verdiskapning og flere arbeidsplasser, må vi skalere på løsningene våre. Der kan Kina komme inn og være den som gir oss adgang til markeder vi aldri ville klare å håndtere alene, sier hun.

Stillstand siden 2010

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Kina og Norge har stått stille siden 2010.

– Vi er enige om å starte frihandelsforhandlinger igjen innen fem måneder. Jeg opplever at vi begge er opptatt av å lage en moderne, fremtidsrettet avtale. Verden ser annerledes ut i 2017 enn i 2010, sier Mæland til norske medier ved det berømte Himmeltempelet i hjertet av Beijing.

Statsminister Erna Solberg (H) leder en stor norsk delegasjon som denne uken er på offisielt besøk i Kina. Hun innleder sitt program fredag, og gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket.

Mæland diskuterte torsdag maritime spørsmål med viseminister He Jianzhong fra transportdepartementet og altså frihandelssamtaler med viseminister Fu Ziying fra handelsdepartementet.

– Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. Å få på plass et avtaleverk knyttet til dette er kjempeviktig for norsk næringsliv fremover, sier næringsministeren.

Markedsadgang

Ekspedisjonssjef Jan Farberg i Næringsdepartementet skal lede forhandlingene fra norsk side. Det første møtet vil finne sted i Beijing, siden den forrige og åttende runden, i 2010, ble holdt i Oslo.

Hovedhensikten med en frihandelsavtale er å sikre markedsadgang for varer, som laks, og tjenester, for eksempel innen telekom og energisektoren. Ofte handler det om å redusere tollsatser, noe som kan være svært viktig for lønnsomheten, ikke minst i norsk fiskeindustri.

Etter det NTB forstår, var man kommet et stykke på vei med forhandlingene da Kina frøs de politiske forbindelsene i 2010 etter fredspristildelingen til dissidenten Liu Xiaobo. En felles politisk erklæring banet like før jul vei for en normalisering av forholdet.

En rekordstor norsk næringslivsdelegasjon følger med de norske politikerne på reisen.

Traaseth kan ikke si hva en frihandelsavtale med Kina kan bety i kroner og øre.

– Men vi snakker om prosentvise økninger for norsk næringsliv som er meget store, konstaterer hun.(©NTB)