Solberg vil bygge opp tillit i Kina

Statsminister Erna Solberg (H) forstår kritikken, men fastholder at hennes første besøk til Kina handler om å bygge tillit for også å kunne ta opp vriene saker.

Statsminister Erna Solberg sier man må begynne med å skape tillit for å kunne ha en dialog også om vanskelige temaer i fremtiden. Fredag kom hun til Beijing på offisielt besøk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

uriks

Allerede på forhånd har regjeringen understreket at menneskerettigheter ikke kommer til å bli tatt opp med kinesiske kolleger denne gangen.

– For meg er det helt greit at folk kritiserer det. Men for Norge, vår fremtid og muligheten til å ha politisk dialog også om vanskelige tema, begynner man med å skape tillit, sier Solberg et par timer etter landing i Beijing. Hun viser til at det ikke har vært noen politisk kontakt mellom de to landene på seks år.

– Det viktigste grunnlaget vi bygger, er samarbeidsgrunnlaget for fremtiden – det at vi i det politiske samarbeidet også skal kunne ta opp de vanskelige spørsmålene, sier hun på spørsmål fra NTB.

– Ettpartistat

Statsministeren vil ikke si når det kan bli aktuelt å diskutere menneskerettigheter med Kina og vil ikke karakterisere Kina som et diktatur.

– Kina er en ettpartistat, hvor partiet bestemmer mye. Det er deres konstitusjonelle struktur, selv om de har noen andre partier også. De har ikke et normalt demokrati som vi har i Vesten.

Solberg deltok fredag på et næringslivstoppmøte for flere hundre norske og kinesiske bedriftsledere. En rekordstor næringslivsdelegasjon følger Solberg. Hun møter senere fredag sin kinesiske kollega Li Keqiang og parlamentspresident Zhang Dejiang etter en storslått velkomstseremoni i Folkets store hall.

Frys

Å gjenopprette de politiske og økonomiske forbindelsene til Kina er et hovedmål med reisen. Kina frøs de politiske forbindelsene til Norge etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, men en felles politisk erklæring banet vei for en normalisering av forholdet.

Spørsmålet om hvorvidt Solberg vil ta opp menneskerettigheter har derfor fått mye oppmerksomhet i forbindelse med besøket. Fredsprisvinneren sitter fortsatt fengslet, og rettighetsgrupper mener begrensninger i ytringsfriheten og sensur er blitt strammet til under president Xi Jinping de siste årene.

– Legitimt

Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI mener det er legitimt at regjeringen toner ned vanskelige saker under dette besøket.

– Det er Norge som skal inn i varmen igjen. Det er imidlertid ingen grunn til at Norge skal slutte å formidle hvor opptatt vi er av menneskerettigheter, at individuelle rettigheter er en helt sentral verdi for oss, sier han til NTB. Gåsemyr mener spørsmålet er når og hvordan Norge skal fremme eksplisitt kritikk og konkrete saker og peker på at det er en delikat vurdering.

– Men det ville vært ekstremt lite strategisk eller fremadrettet å profilere menneskerettighetskritikk som en sentral del av dette besøket, sier Kina-kjenneren, som også er tilknyttet Universitetet i Bergen.

– Selvhøytidelig

Blant andre eksperter er meningene delte. Dialogsporet er nå offisielt gjenvunnet, påpeker sosialantropolog Henning Kristoffersen.

– Det ville være en stor fordel om målet med dialogen var like mye å lære som å belære – på tross av at vi ikke møter et demokrati, skriver han i Aftenposten.

Sinolog Harald Bøckman ved Universitetet i Oslo mener det er forstemmende at regjeringen skjuler seg bak selvhøytidelige formuleringer som å ”bygge mekanismer”. At man ikke vil ta opp menneskerettigheter under besøket, vil bare bli tolket som et svakhetstegn fra kinesisk side, mener han i Klassekampen.

(©NTB)