Flere hundre nynazister i 1. mai-tog i Sverige

Flere hundre personer deltok 1. mai i en demonstrasjon i regi av den nynazistiske Nordiske motstandsbevegelsen i Falun i Sverige, men det gikk rolig for seg.

Den nynazistiske Nordiska motståndsrörelsen demonstrerte i Falun 1. mai. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix 

uriks

Nynazistene samlet langt flere i årets demonstrasjon i Falun enn i Borlänge i fjor, melder TT.

Ifølge den svenske stiftelsen Expo var det rundt 570 deltakere i Nordiske motståndsrörelsens (NMR) 1. mai-arrangement, sammenlignet med cirka 350 i fjor. Flesteparten av årets deltakere var kledd i hvite skjorter og mørke slips. De ble fulgt av stort politioppbud for å hindre sammenstøt med motdemonstranter.

NMR-demonstrantene gikk i et tre kilometer langt demonstrasjonstog før de samlet seg på torget i Falun, der det ifølge TT var rundt 200 politifolk til stede.

Motdemonstrantene stilte opp med langt flere deltakere enn NMR. Begge parter skyldte på hverandre for å overdøve sine egne taler med høyt lydvolum. Men politiet opplyser at dagen forløp rolig.

– Hittil har alt gått fantastisk bra. vi har bare tatt hånd om én kvinne for brudd mot våpenloven. Hun hadde pepperspray med seg, sier polititalsmann Stefan Damgardt.

Til sammen 5.000 personer var ventet å delta i totalt seks demonstrasjonstog i Falun 1. mai. Den sosialdemokratiske lokalpolitikeren Karl-Erik Pettersson uttrykker skuffelse over at 1. mai-markeringen ender opp med større fokus rundt nazisme enn arbeiderne.

(©NTB)