Hamas maner til nytt palestinsk opprør

Hamas-leder Ismail Haniyeh oppfordrer palestinerne til å starte en ny intifada. Han mener USA har erklært krig ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Demonstranter brenner dekk og vifter med det palestinske flagget under en protest i sentrum av Gaza by etter Jerusalem-kunngjøringen fra Det hvite hus onsdag. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix 

uriks

– Den sionistiske politikken som støttes av USA, kan ikke konfronteres med mindre vi antenner en ny intifada, sier lederen for den væpnede palestinske islamistbevegelsen i en tale torsdag.

Kvelden før anerkjente president Donald Trump Jerusalem som Israels hovedstad, tross kraftige advarsler fra verdenssamfunnet.

– Vi bedyrer at Jerusalem er forent, ikke delt mellom øst eller vest, og alltid vil forbli hovedstaden i Palestina, hele Palestina, sier Haniyeh.

Trumps kunngjøring er en krigserklæring, fastslår lederen for Hamas, som har styrt Gazastripen de siste ti årene.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning fra de okkuperte områdene.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

uriks