Prokurdisk politiker risikerer 142 års fengsel i Tyrkia

En av lederne for det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia, Selahattin Demirtas, står for retten i Ankara og risikerer opptil 142 års fengsel. 

Selahattin Demirtas, lederen for det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia, anklages for å ha drevet med «terrorpropaganda» på vegne av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). Foto: AP Photo / Lefteris Pitarakis, File / NTB scanpix 

uriks

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;} @font-face {font-family:"Wingdings 2"; panose-1:5 2 1 2 1 5 7 7 7 7;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline;} span.EpostStil17 {mso-style-type:personal; font-family:Arial; color:windowtext;} span.EpostStil18 {mso-style-type:personal-reply; font-family:Arial; color:navy;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;} div.Section1 {page:Section1;}

Demirtas anklages for å ha drevet med «terrorpropaganda» på vegne av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er forbudt i Tyrkia. Han ble pågrepet i november 2016.

Rettssaken begynte torsdag i Sincan-fengselet i Ankara. Ifølge en talsmann for HDP var Demirtas ikke selv til stede.

HDP hevder anklagene mot 44-åringen er politisk begrunnet. De viser til at forholdene han anklages for, skriver seg fra årene 2011 til 2013 og at den over 500 sider lange tiltalen i hovedsak viser til lovlig politisk aktivitet.

Partiet har tidligere anklaget justisdepartementet for å hindre at Demirtas får møte opp i retten.

Demirtas, som ble ansett som en av president Recep Tayyip Erdogans store utfordrere før han ble pågrepet og satt i varetekt, ledet HDP til suksess i 2015.

Partiet fikk 12 prosent av stemmene under valget på ny tyrkisk nasjonalforsamling det året, og det kunne i samarbeid med andre opposisjonspartier dermed ha hindret lovendringer som sikret Erdogan mer makt.

Men Demirtas og flere HDP-politikere ble pågrepet i kjølvannet av kuppforsøket i fjor sommer. I tillegg ble 11.500 HDP medlemmer og tilhengere fengslet uten siktelse, mens 4.537 ble formelt siktet for lovbrudd.

(©NTB)