Qatar kjøper franske kampfly og panserkjøretøy

Qatar kjøper franske kampfly, noe som ble kunngjort under president Emmanuel Macrons besøk i Doha.

Emmanuel Macron besøkte torsdag Qatars leder, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, og franske styrker stasjonert i landet. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix 

uriks

Macron ankom Doha torsdag morgen, og han hadde blant annet samtaler med landets leder, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.

Under møtet ble det undertegnet kontrakter til en verdi av 100 milliarder kroner, blant annet om kjøp av tolv franske Rafale-kampfly. Qatar har fra før 24 slike kampfly.

Qatar Airways opplyste samtidig at de skal kjøpe 50 passasjerfly av typen A321 fra europeiske Airbus, som ferdigstiller flyene ved sitt anlegg i Toulouse i Frankrike.

Det nasjonale flyselskapet har også sikret seg opsjon på kjøp av ytterligere 30 slike fly.

Pansrede kjøretøy

Qatar skal også kjøpe 490 pansrede kjøretøy av typen VBCI fra det franske selskapet Nexter, og det statlige jernbaneselskapet i Frankrike har sikret seg kontrakt på drift og vedlikehold av den planlagte T-banen i Doha.

Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt innførte blokade mot Qatar i juni og anklager landet for å støtte ekstremister i regionen.

De fire landene misliker også sterkt Qatars forbindelser til Iran, som landet samarbeider med om gassutvinning.

Strid

Tidligere i uka brøt et møte i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) sammen etter få timer på grunn av striden om Qatar-blokaden.

USA har sin største militærbase i Midtøsten i Qatar og har bedt om en umiddelbar slutt på blokaden.

Rundt 10.000 amerikanske soldater er stasjonert i landet, sammen med 1.200 franske soldater som deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Torsdag fikk soldatene besøk av en smilende Macron, som gikk rundt og håndhilste på flere av dem før han fikk en orientering av offiserene ved basen.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

uriks